ZdravjeŽivljenjski slog

Kako lahko v času samoizolacije poskrbiš za svoje duševno zdravje?

Samoizolacija je v naša običajno hitra in zasedena življenja prinesla marsikatero spremembo. Ker nas ob tem skrbi za nas in naše bližnje, pa je s tem prišla tudi določena mera strahu, nemira in posledično stresa. Preveri nekaj nasvetov, kako v teh dneh poskrbeti za svoje duševno zdravje in dobro počutje.

Pandemija novega koronavirusa je docela pretresla naše vsakodnevno življenje: posledice so na primer že vidne na gospodarstvu in vplivih na okolje. Ker se navsezadnje samoizoliramo v namen omejevanja nevarnega virusa, pa poležavanje na domačem kavču za marsikoga nima tako sproščujočega občutka kot običajno sobotno lenuharjenje. Povsem razumljivo je, da nas je strah pred neznanim in novim, seveda pa nas skrbi tudi za naše najbližje, predvsem tiste, ki so morda del posebej dovzetnih skupin.

Ker nihče točno ne ve, kako dolgo bodo ukrepi s samoizolacijo in omejevanjem javnih zbiranj trajali, je pomembno, da poskrbimo, da nad nami ne prevladata strah in stres. Preveri nekaj načinov, kako poskrbeti za duševno zdravje med pandemijo.

Varno ohranjaj stike z najbližjimi

Četudi se moramo v tem času izogibati fizičnim stikom, moramo še vedno vzdrževati odnose z našimi najbližjimi. Ne pozabi, da socialno distanciranje ne pomeni nujno socialne osame. V dobi tehnologije nam je na voljo nešteto orodij za navezovanje stikov na daljavo. Babico, ki je dolgo nisi videl, pokliči po telefonu, s prijatelji pa ustvari skupen video klic. Lahko se samo pogovarjate, tudi na daljavo se lahko igrate katero od dobrih starih iger (ime, priimek, žival), skupaj spijete pivo ali preko spleta igrate igre za več igralcev.

Pandemija, koronavirus, samoizolacija, duševno zdravje, dobro počutje, strah, stres, socialno distanciranje, metode sproščanja
Vsak dan si vzemi nekaj časa za pogovor s prijatelji – tudi na daljavo jih je lepo videti.

Izogibaj se pretiranemu branju novic

Nenehno spremljanje novic lahko naredi več škode kot koristi. Novice pri medijih, ki jim zaupaš, preveri samo enkrat ali dvakrat na dan. Čeprav je situacija resna, ni prav nobene potrebe, da si štiriindvajset ur na dan obveščen o dogajanju iz celega sveta. Velik odstotek medijev situacijo tudi občutno napihuje in med ljudi seje dodaten strah. Novicam in družbenim omrežjem nasploh se izogibaj predvsem kako uro pred spanjem. Za vzdrževanje imunskega sistema in posledično tudi duševnega zdravja je kakovostno spanje namreč ključnega pomena.

Kolikor se le da, vzdržuj običajno rutino

Za vzdrževanje normalnega ritma poskrbi, da tvoja dnevna ali tedenska rutina poteka tako kot običajno. Če si navajen dvakrat na dan sprehoditi psa, ob sobotah pa temeljito pospraviti stanovanje, se tega drži tudi zdaj. Tako se boš počutil bolj suvereno, saj boš imel občutek, da nadzoruješ situacijo. Vzdrževanje rutine ti bo koristilo tudi, ko se življenje vrne nazaj na stare tire.

Preizkusi metode sproščanja

Če si v osnovi nagnjen k občutkom tesnobe ali nervoze, si vzemi nekaj časa in poišči metodo sproščanja, ki ti bo pomagala, da se boš boljše počutil. Na spletu je ogromno meditativnih vaj, joge, dihalnih vaj … Preizkusiš lahko tudi katero izmed mobilnih aplikacij, namenjenih sproščanju in ohranjanju duševnega zdravja.

Pandemija, koronavirus, samoizolacija, duševno zdravje, dobro počutje, strah, stres, socialno distanciranje, metode sproščanja
Samo nekaj minut dihalnih vaj dnevno lahko naredi veliko za tvoje dobro počutje.

Ne pozabi, da v tem nisi sam, in razmišljaj o boljših dneh, ki prihajajo. Zdravi ostajamo tudi s tem, komed pandemijo skrbimo za naše duševno zdravje. Ohranjajmo visoko moralo in dobro voljo za nas in naše najbližje!

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button