KulskoZabava

Drinkologija letos v ospredje postavila penine

V ponedeljkovem večeru se je dvorana Štuka spremenila v butični ambient, v katerega se je vrnila tradicionalna Drinkologija. Študentje so poskrbeli za razprodan dogodek, organizatorji pa za prijeten večer ob vrhunskih kapljicah najboljše slovenske penine.

Penine ne pijemo ravno vsak dan, še najpogosteje ob novem letu ali pa zares posebnih praznovanjih. Mnogo bolj smo navajeni vinskih, v zadnjem času tudi pivskih degustacij, zato so organizatorji letošnje Drinkologije potegnili asa iz rokava in za študente pripravili degustacijski večer v znamenju penin. Skozi večer, ki so ga spremljale vrhunske penine iz Radgonskih goric je strokovno podkovala someljejka Monika Pavlič.

Vrhunske penine iz Radgonskih goric

V večeru smo se lahko prepustili okusom petih vrst penin, ki jih pridelujejo v Radgonskih goricah. Gre za posestvo na skrajnem severovzhodu Slovenskih goric med reko Ščavnico, Apaškim poljem in reko Muro. Njihovi vrhovi in pobočja so zasajeni s trto, ki že tisočletja rodi žlahtno kapljico, ki se ji ne bi odrekli niti bogovi. V svojih edinstvenih kleteh pridelujejo in hranijo vina že od leta 1852. Njihov ponos predstavlja največkrat nagrajena slovenska penina, prejemnica več 10 šampionov in več 100 medalj z mednarodnih ocenjevanj – Zlata radgonska penina.

penine, Radgonske gorice, Drinkologija

Kako pravilno degustiramo penine?

Penine sodijo med pijače, ki jih lahko uživamo ob najrazličnejših priložnostih, celo ob različnih urah v dnevu, od jutra do večera. Postrežemo jih lahko ob uspešno izpeljanih poslih, lahko pa jih ponudimo ob različnih praznikih in svečanih dogodkih.

S kozarcem polnim penine ne trkamo. Enologi namreč pravijo, da s trkanjem penino vznemirjamo, saj presekamo tok mehurčkov, s tem pa ji odvzamemo velik del čarobnosti in svečanosti. Penine morajo biti ob postrežbi tudi na ravno pravi temperaturi, saj s previsoko ali prenizko temperaturo izgubijo svoj bouqet.
Še preden začnemo odpirati penino, moramo preveriti, ali imajo vsi ustrezne kozarce. Penina se streže v elegantnih, visokih kozarcih z dolgim pecljem, modne težnje pa se vračajo v stare čase, tako da penino spet lahko strežemo v ploskih pecljatih nizkih kelihih. Ves čas odpiranja mora biti grlo steklenice obrnjeno stran od gosta, da ga slučajno ne poškropimo ali zadenemo s čepom, če nam stvar uide izpod nadzora.

Študentje degustirali 5 vrst penin

Študentje, ki so se udeležili Drinkologije, so skozi večer lahko degustirali 5 vrst penin:

  • Zlata radgonska penina rose suho: Pridelana je po šampanjski metodi, vsebuje 18 gramov sladkorja, kar je za penine precej nizka koločina.
  • Zlata radgonska penina polsuho: Njena osnova je 100 % chardonnay in ima višjo vsebnost sladkorja, zato je med splošno populacijo tudi precej bolj všečna.
  • Srebrna radgonska penina polsuho: Je stalna spremljevalka slehernih svečanih dogodkov in zabav.
  • Srebrna radgonska penina muškat: Je polsladka penina na osnovi 100 % muškata.
  • Vino traminec polsuho: Za konec so se študentje predali še aromam vina in ne penine, ki v sebi nosi značilno aromo vrtnice.
penina, Radgonske gorice, šampanjec, degustacija
Nasmeški po degustaciji so bili neizbežni.

Rebeka MIKŠA
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Dejan ZVONAR

*MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE OPOZARJA: UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button