ZabavaZnanost

Balkanska računalniška olimpijada letos čaščena v Mariboru

Olimpijada, ki cilja na spodbujanje zanimanja za računalništvo in informacijsko tehnologijo, je tekmovalce letos pripeljala v Slovenijo, natančneje v Maribor. Tekmovalci so se na olimpijadi soočali z različnimi nalogami, ugotavljali strategije reševanja in sprotno preverjali svoje rezultate. Z njimi smo se pogovarjali tudi mi.

30. Balkanska računalniška olimpijada je letošnje tekmovalce spoznala s Slovenijo in predstavila razne računalniške probleme. Pričela se je 29. oktobra in končala včeraj, v četrtek, ko so tekmovalci že pričeli z odhodi domov. Tekmovalci so k nam prišli s prav posebnimi razlogi: prikazati svoje poznavanje algoritmov, podatkovnih struktur, geometrijskih in kombinatoričnih problemov ter željo po širitvi znanja. V minulem tednu so spoznali Slovenijo, dokazali svoje obvladanje naštetega in spoznali nove kulture.

Letošnja olimpijada je gostila kar 73 tekmovalcev iz 17 različnih držav. Predstavile so se Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Ciper, Grčija, Italija, Makedonija, Moldavija, Črna Gora, Romunija, Srbija, Turčija in Slovenija. Prav tako so se predstavile gostujoče države: Ukrajina, Savdska Arabija, Švica in Kirgizistan, ki pa so od Slovenije zelo oddaljene.

Vse skupaj se je pričelo v ponedeljek, ko je tekmovalce pričakala svečana otvoritev na II. gimnaziji Maribor. Čez teden so si ogledali Škocjanske jame, obiskali Ljubljano ter se podružili med seboj.

Kako je potekal teden?

Ponedeljek je bil namenjen sprostitvi tekmovalcev, saj jih je naslednji dan že čakala prva težka naloga, v naslednjih dneh pa jih je sledilo še več. Potekala je tudi svečana otvoritev, ki je zajemala kratko predstavo ter pogostitev tekmovalcev. Ti so lahko uživali ob glasbi in zanimivih nastopih ter se tudi malce nasmejali. Pred pričetkom prireditve je potekalo še skupinsko slikanje, tekmovalci pa so med predstavo ob predstavitvi svoje države v roke prejeli žogo, na katero so se vsi tudi podpisali.

Svečane otvoritve so se udeležili tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova in predstavnik upravnega odbora Zveze za tehnično kulturo Stanislav Pejovnik. Oba sta se zahvalila vsem tekmovalcem, ki so se v dneh olimpijade podali na spoznavanje računalniških problemov. Prav tako sta spregovorila nekaj besed o pomembnosti univerzalnega oz. računalniškega jezika.

Olimpijada jih je v torek popeljala na prvo 5-urno reševanje nalog in pripravo na tekmovanje. V tem času (ter v času tekmovanja v četrtek) so se soočali z nalogami različnih težavnosti in ugotavljali različne strategije reševanja. Njihovi odgovori so se sproti spremljali in preverjali, dobili pa so tudi povratne informacije. Tekmovalci so svoje uradne rezultate izvedeli v četrtek zvečer, ko se je vse skupaj tudi končalo. Zvečer pa je potekala še zaključna prireditev, kjer so zmagovalcem podelili medalje in nagrade.

Na zaključni slovesnosti so podelili šest zlatih, 12 srebrnih in 19 bronastih medalj. Absolutni zmagovalec olimpijade je postal Mihnea Andreescu iz Romunije, ki je edini pravilno rešil vse naloge in zbral vseh 600 možnih točk. Drugo mesto je zasedel Mihai Valeriu Voicu prav tako iz Romunije, tretji pa je bil Bolgar Daniel Koynov. Med Slovenci se je najbolje odrezal Jakob Žorž, ki je prejel bronasto odličje.

Programiranje mladih tekmovalcev.

Seveda pa ne gre brez potepa po Sloveniji

Tekmovalci so v sklopu olimpijade doživeli še kratek potep po državi. V sredo so spoznali Škocjanske jame ter šli na sprehod po Ljubljani. Seveda so v minulem tednu dobro spoznali tudi Maribor. Za zabavo so se preizkusili v zmožnostih pobega v mariborskem in ljubljanskem escape roomu, da so poleg treninga možgančkov malce potrenirali tudi telo.

| Zabava v Escape roomu in …
| … obisk Škocjanskih jam.

  Pomemben del noči (in sledečih dni) je bila tudi medsebojna povezanost in odnos vseh tekmovalcev do spoznavanja novega. Svojo ljubezen za digitalni jezik nikakor ne skrivajo, temveč jo nenehno in odprto kažejo. So nasmejani, dobre volje in navdušeni nad možnostjo spoznavanja novih stvari. Minuli teden za njih ni bil le delaven, temveč tudi sproščujoč.

  Iva Knez, STA
  ZOTKS.si

  Iva Knez

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button