Znanost

ESA za sliko tedna izbrala fotografijo, ki jo je posnel satelit UM TRISAT-R

Evropska vesoljska agencija (ESA) je sliko Zemlje iz 6000 km oddaljenega satelita TRISAT-R izbrala za objavo na svoji spletni strani kot »Technology image of the week«.

Univerza v Mariboru je lani s pomočjo evropske nosilne rakete VEGA-C v vesolje izstrelila satelit TRISTAT-R. Gre za nanosatelit težak 4965 gramov in velik 30 krat 10 krat 10 centimetrov, ki neprekinjeno leti skozi osrčje ionosfere in notranjega Van Allenovega sevalnega pasu. Gre za eno izmed sevalno najzahtevnejših okolij v vesolju. Misija je z več programskimi posodobitvami, ki so se izvedle v orbiti, dosegla stabilno delovanje.

Satelit sedaj redno opravlja svoje naloge in dnevno zagotavlja uporabne podatke o sevanju iz instrumentov na krovu satelita, ki so jih zagotovili SkyLabs, CERN in ESA. Misija TRISAT-R s svojim več kot 16 mesečnim uspešnim delovanjem prikazuje, kako je mogoče uporabiti izjemno miniaturno in energijsko učinkovito tehnologijo v obliki stroškovno učinkovitih nano-sond za spremljanje okolja v realnem času. Podatki lahko služijo za aplikacije, kot je spremljanje vesoljskega vremena, kar nam odpira povsem nov pogled, ki presega tradicionalno oddaljeno opazovanje Zemlje.

Fotografija Zemlje, ki  jo je posnel TRISAT-R

»Samo predstavljajte si, da je izjemno miniaturna kamera, velika manj kot dva kubična milimetra, na krovu satelita TRISAT-R, ki kroži v srednji Zemljini orbiti na višini 6000 km, naredila fotografijo izjemno velikega objekta – našega prelepega planeta Zemlje,« pove dr. Iztok Kramberger s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter direktor za inovacije pri podjetju SkyLabs.

»Na krovu satelita sta dve miniaturni kameri, ki služita kot tehnološki demonstraciji uporabe visoko miniaturne tehnologije slikanja, za namen naših prihodnjih raziskav in razvoja najsodobnejših sistemov za določanje in nadzorovanje usmerjanja satelitov. Medtem, ko je bil naš glavni cilj eksperimenta zajemanje ‘učinka črnega sonca’ (ang. Black Sun Effect), ki ga povzroči prelivanje slikovnih točk na senzorju kamere med slikanjem sonca, nam je uspelo posneti tudi to osupljivo fotografijo našega planeta Zemlja,« pojasnjuje dr. Iztok Kramberger. Dodaja, da je fotografija izjemno nizke ločljivosti, saj miniaturne kamere niso namenjene slikanju ali oddaljenemu opazovanju Zemlje, obenem pa satelit za svoje usmerjanje uporablja zgolj nizko energijsko aktivno krmiljenje magnetnega momenta in posledično je težko doseči boljše usmerjanje.

»Obe miniaturni kameri na krovu sta neposredno izpostavljeni močnemu sevanju brez kakršne koli zaščite. Tako nam ni le uspelo načrtati in izdelati našega prvega integriranega vezja za vesoljsko rabo v manj kot 18 mesecih, med dobro znano pol-prevodniško krizo, ampak uspešno demonstriramo tudi njegove zmogljivosti, ki omogočajo, da naše tehnologije z visoko stopnjo integracije uspešno delujejo tudi v sevalno najzahtevnejših okoljih,« zaključi dr. Iztok Kramberger.

UM
ESA, UM

Sorodni članki

Back to top button