IzobraževanjeZdravjeZnanost

Ohrani trezen pogled na promet

Vse do vključno 17. decembra se lahko pomeriš v sobi izzivov s pijanimi očali.

V centru mesta, na Grajski 7, so otvorili sobo izzivov, ki pod okriljem projekta After taxi opozarja na pomembnost varnosti v prometu in podpira odgovorne odločitve.

Vožnja pod vplivom alkohola je v Sloveniji še vedno velik problem, saj približno tretjino prometnih nesreč s smrtnim izidom še vedno spremlja alkohol. V združenju DrogArt so se zato odločili, da v Maribor pripeljejo projekt After taksi, ki ga v Ljubljani izvajajo že od leta 2010. S pomočjo Javne Agencije Republike Slovenije za varnost prometa so na Grajski 7 odprli sobo izzivov, kjer se lahko v različnih stanjih opitosti pomeriš v vsakdanjih izzivih.

Cilj projekta je dodatno ozaveščanje mladih, da po zabavi, kjer uporabljajo alkohol ali druge substance, poskrbijo za varen prevoz domov. Kot pravi ena izmed vodij projekta, Tanja Rudolf Čenčič, je projekt sestavljen iz obveščevalnih dejavnosti in konkretne spodbude za odgovorno odločitev, saj delijo kupone za taksi prevoz v vrednosti 5 evrov. Prejemnik kupona ga lahko unovči pri izbrani taksi službi, v Mariboru je to Taksi Plus. S tem želijo spodbuditi mlade, da vinjeni ne sedejo za volan, ampak raje pokličejo taksi.

 

S pijanimi očali poskušaj opraviti preproste izzive

V centru mesta so odprli sobo izzivov, ki je tudi zabavna. »Na voljo je dvanajst izzivov, ki so na prvi pogled, s trezno glavo in telesom enostavni. Obiskovalcem nato damo pijana očala, ki simulirajo omejene motorične in senzorične sposobnosti,« je razložila Čenčičeva in pokazala 5 različnih očal. Vsaka drugače vplivajo na vid, saj simulirajo različne stopnje opitosti, nočni vid in droge.

Tudi sama sem se preizkusila, kako se odzivam s pijanimi očali. Pikada in koša nikakor nisem zadela, saj je bil moj občutek za levo in desno popolnoma popačen. Tudi pri badmintonu sem z loparjem tolkla mimo žogice, slabo pa mi je šlo tudi pri hoji po stopinjah. Pijana očala so, tako kot alkohol, vplivala na moj globinski vid in ocenjevanje razdalje.

V sobi izzivov lahko preizkusiš 5 različnih očal, ki popačijo zaznavo in dajo občutek opitosti. |
Najprej lahko poskusiš metati pikado, igrati badminton ali metati na koš. |
Na koncu se seveda preizkusiš v vožnji po poligonu. |
Cilj projketa After taksi je mlade spodbuditi k odgovornim odločitvam pri prevozi iz zabav. |

  Pri okraševanju torte in zlaganju kozarcev sem se zanašala le na tip, nič bolje pa mi ni šlo niti odklepanje avta in sedanje vanj. Z majhnim avtomobilčkom sem se nato zapeljala po cesti, vmes podrla jelena in prevozila nekaj prometnih znakov ter najmanj trikrat zapeljala s ceste. Tudi pri parkiranju mi ni šlo, saj bi pijana zagotovo poškodovala avtomobil, če bi sploh prišla živa do doma.

  V sobi izzivov sem tako na lastni koži ugotovila, da alkohola in vožnje ne gre mešati, saj se poleg popačenega zaznavanja zmanjšajo tudi tvoje reakcije, ravnotežje, odgovorno odločanje in orientacija.

  Soba izzivov bo odprta še vse do vključno ponedeljka, 17. decembra 2018, zato pojdi preverit, kako bi se ti odzival pod vplivom substanc in si prisluži kupon za taksi v vrednosti 5 evrov.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660Urška KUR

  Oceni članek

  Hvala!

  User Rating: Be the first one !

  Sorodni članki

  Back to top button