Potovanje

Kam je po mnenju vodnika Lonely Planet vredno potovati v 2022?

Že lani je vodnik Lonely Planet pripravil sezname, v katere države, mesta in regije je vredno potovati v letu 2022. To pomeni, da se lahko že pripraviš na odkrivanje edinstvenih krajev našega planeta.

Vse o letošnjih destinacijah lahko prebereš v več kot 200 strani dolgi knjigi Best travel in 2022, ki jo je pripravil Lonely Planet. Na seznamu najdeš deset čudovitih držav, mest in regij. Opisana je vsaka destinacija, še posebno pa so na vsakem kraju označene točke, ki so vredne obiska.

Knjiga nudi navdih, da se podaš na pot v svet, ki se uči živeti s pandemijo, in ga na novo spoznaš. Opremljena je s slikovitimi fotografijami. V njej najdeš dobrodošle praktične nasvete, kako na potovanju živeti čim bolj trajnostno. Avtorji podajo nasvete, kako podpreti domačine in kako lahko pomagamo ohraniti edinstveno lepoto nekega kraja. Namen knjige je, da te navdihne in navduši za vsa naslednja potovanja. In še ena odlična novica – člani HI pri nakupu prejmete 20-odstoten popust.

Katere države obiskati v letu 2022?

Na prvem mestu med državami so Cookovi otoki, ki so odmaknjeni otoki sredi južnega Tihega oceana ter so hkrati moderni in tradicionalni. Največji otok Rarotonga vabi s svojimi modernimi kavarnami in restavracijami. Na prostranem podeželju, stran od množic, pa te pričakujejo tradicionalni polinezijski običaji.

Na drugem mestu je Norveška, ki vabi s svojimi fjordi in ledeniki. Norveška mesta so kozmopolitanska in se ponašajo s slavnim skandinavskim urbanizmom. Bergen je le eno izmed čudovitih norveških mest.

Mavricij predstavlja skupino otokov, za katere je Mark Twain nekoč rekel, da so bili narejeni pred nebesi. A to otočje je več kot le plaže in turkizno morje. Notranjost je vabljivo hribovita. Na seznamu držav najdeš še eksotični Belize, domačo zeleno Slovenijo, karibsko Anguillo, puščavski Oman, hriboviti Nepal, raznoliki Malavi in templjev polni Egipt.

Katere pokrajine obiskati v letu 2022?

Naslednji seznam prikazuje najlepše regije sveta. Samo deset odstotkov islandskih turistov obišče težje dostopne zahodne islandske fjorde. Tu cesta teče ob obali, kar pomeni čudovit pogled na ocean na eni strani ter jezera, slapovi in zasneženi vrhovi na drugi. Še posebno odmaknjen je pohodniški rezervat Hornstrandir, kamor se pride le po makadamskih cestah mimo obalnih fjordov in majhnih ribiških vasic.

Zahodno Virginijo v ZDA domači in tuji turisti pogosto neupravičeno spregledajo. Kar je škoda, saj je ta dežela s svojimi zelenimi gorami, divjimi rekami in zasneženimi smučišči raj za ljubitelje narave. Naslednjo na seznamu Lonely Planet priporoča je južnokitajska provinca Šišuangbanna (Xishuangbanna) ali krajše Banna. Je Tajska v malem – tu se turisti sproščajo na plažah ali pa se podajo na pohod v deževni pragozd. Še posebno so znani botanični vrtovi.

Na seznamu se nato najdejo še angleški vrt Kent, kulturno raznoliki Portoriko, japonski otok Šikoku, najbolj sušna puščava na svetu Atakama, gorata avstralska regija The Scenic Rim, barviti otok Vancouver in vinorodna Burgundija.

Katera mesta obiskati?

Lonely Planet je na prvo mesto na seznamu najlepših mest uvrstil mesto Auckland, ki je mesto mnogih obrazov ljubezni. Ima idealno lego na prelivu med Tihim oceanom in Tasmanskim morjem, med vulkanskimi stožci in rodovitnimi kmetijskimi zemljišči. Najbolje si ga lahko ogledaš iz Sky Towerja. Eno uro vožnje stran so gosti deževni pragozdovi, termalni vrelci in rezervati divjih živali.

Tajpej je prijazno mesto na presečišču kitajske, japonske in južnoazijske kulture. Mesto z različnimi templji je pravi muzej na prostem. Po koncu raziskovanja si privošči uživanje hrane z domačini in se podaj na okušanje lokalnih dobrot.

Freiburg je nemško mesto ob vznožju gozdov in vinogradov Črnega gozda. Je sončno in prijazno univerzitetno mesto, polno tradicionalnih nemških hiš. Na ogled vabijo živahni trgi in skrivnostne tlakovane ulice. Podaj se na vodeni ogled in odkrij vse kotičke mesta.

Na seznamu se nahajajo še karizmatična Atlanta, umetniško navdahnjeni Lagos, razdeljena Nikozija, živahni Dublin, kulturna Merida, legendarne Firence in Gjongdžu (Gyeongju), korejski muzej na prostem.

PZS
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button