Kronika

Nekatere mame in očetje preveč pijejo … NISI SAM!

V Mariboru, bo v okviru mednarodnega tedna otrok alkoholikov, v tednu med 13. in 19. februarjem 2022, potekala kampanja ozaveščanja o problemu alkoholizma v družinah: »Nekatere mame in očetje preveč pijejo...NISI SAM!«. Kampanjo, ki jo organizira NACOA Slovenija, Društvo za pomoč otrokom alkoholikov, je podprla Mariborska knjižnica ter v svojih prostorih omogočila informiranje obiskovalcev.

Kampanja za pomoč otrokom in mladostnikom s staršem alkoholikom

Strah, sram, tesnoba. Razbijanje v prsih. Potne dlani. V Sloveniji zaradi alkoholizma trpi vsaka četrta družina. Izkušnja življenja s staršem alkoholikom, otroka in mladostnika zaznamuje za vse življenje. Z ustrezno pomočjo, informacijami in podporo je mogoče otroke alkoholikov obvarovati pred nepotrebnimi leti tišine, sramu in nemoči ter zmanjšati posledice trpljenja v družini. Otrokom alkoholikov je potrebno omogočiti, da lahko o svojem položaju spregovorijo in poiščejo pomoč.

Kampanja z naslovom “Nekatere mame in očetje preveč pijejo … NISI SAM!” ki jo organizira NACOA Slovenija, Društvo za pomoč otrokom alkoholikov, želi s pomočjo plakatov in zloženk nagovoriti tako otroke alkoholikov, kot širšo javnost.

Namen kampanje je otrokom alkoholikov približati informacije in jih seznaniti z orodji za opolnomočenje pri soočanju s težavami, ter jim posredovati sporočilo, da četudi ne morejo vplivati na alkoholizem v svoji družini, lahko poiščejo pomoč zase. Kampanja bo s problematiko alkoholizma v družini in s tem povezanim trpljenjem otrok in mladostnikov, ozaveščala tudi širšo javnost, s ciljem odpravljanja stigmatizacije alkoholizma v družini in spodbujanja javne obravnave problema. Stigma, ki še vedno obkroža alkoholizem, namreč pušča te otroke utišane in nevidne, ter v obravnavah alkoholizma pogosto spregledane.

Kampanjo je podprla Mariborska knjižnica, ki bo v svojih prostorih omogočala informiranje svojih uporabnikov.

nisi sam, alkoholizem, družina, alkohol

Kaj je NACOA Slovenija?

NACOA Slovenija, Društvo za pomoč otrokom alkoholikov je podporna organizacija za otroke zaznamovane s starševskim alkoholizmom. Prizadeva si za detabuizacijo otrok alkoholikov v javnosti in jim nuditi prostor za podporo in dostop do informacij. Organizacija, ki deluje v Mestni občini Maribor je na voljo vsem, ki potrebujejo podporo. Ekipa NACOA Slovenija, je dosegljiva po elektronski pošti: nacoaslovenija@gmail.com.

Ozaveščanje o problemu alkoholizma v družinah je del širše kampanje, ki poteka v okviru mednarodnega tedna otrok alkoholikov, med 13. in 19. februarjem 2022. Pobudnik mednarodnega tedna otrok alkoholikov je mednarodna mreža organizacij NACOA – National Association for Children of Alcoholics, aktivnosti ozaveščanja pa bodo intenzivno potekale tudi v Veliki Britaniji, ZDA, Nemčiji, Indiji, Koreji, Švici, na Irskem ter Švedskem.

Več informacij o mednarodnem tednu otrok alkoholikov najdete tukaj ali tukaj in na Facebook strani NACOA.

Zavod PIP
Arhiv DOSTOP.si

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button