KronikaNovice

V Franciji že drugo noč protesti in nemiri po smrti najstnika, ki ga je ubil policist

V Franciji so drugo noč zapored potekali nemiri in protesti, potem ko je v pariškem predmestju Nanterre v torek zvečer med prometno kontrolo policist iz neposredne bližine ustrelil in ubil 17-letnega mladeniča. Nemiri so se razširili tudi v druga francoska mesta. Policija je prijela najmanj 150 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju francoskega časnika Le Monde je policija sprva domnevala, da je najstnik namenoma zapeljal proti policistom, da bi jih poškodoval. Vendar pa videoposnetek, objavljen na spletu, ki ga je preverila francoska tiskovna agencija AFP, pripoveduje drugačno zgodbo. Na najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M., je policist v torek zvečer med prometno kontrolo streljal.

Na njem je videti dva policista med ustavljanjem vozila. Eden od njiju skozi okno usmeri orožje v voznika in zdi se, da strelja iz neposredne bližine, ko ta poskuša odpeljati stran. Najstnik je kljub pomoči reševalnih služb umrl zaradi strelnih ran. Policist, ki je streljal, je bil pridržan zaradi obtožb umora.

Vodja pariške policije Laurent Nunez je za francosko televizijo BFMTV dejal, da je bilo policistovo dejanje “vprašljivo”, čeprav je v svoji oceni incidenta dopustil možnost, da se je morda počutil ogroženega.

V času streljanja sta bila v avtomobilu še dva potnika, od katerih je eden pobegnil, drugega, prav tako mladoletnega, pa je policija pridržala. Incident je v torek zvečer sprožil vrsto protestov v Nanterru na zahodnem robu Pariza, kjer je bil najstnik ubit.

Po incidentu so izbruhnili nemiri po vsej Franciji

V Parizu in njegovih predmestjih, predvsem na zahodu v bližini Nanterra, je bilo v pričakovanju novih nemirov nameščenih okoli 2000 policistov, ki so aretirali najmanj 35 ljudi. Kasneje je francoski notranji minister Gerald Dermanin na Twitterju sporočil, da so med protesti po državi aretirali najmanj 150 ljudi. Dodal je, da so protestniki v “nedopustnem nasilju” napadali mestne hiše, šole in policijske postaje. Izrazil je podporo policiji in dejal, da je tiste, ki niso “pozivali k miru”, lahko sram.

Protestniki so zažigali smeti ter avtomobile, v policiste pa so metali pirotehnična sredstva in steklenice. Nemiri so se iz Pariza ponoči razširili tudi v druga francoska mesta, med njimi Toulouse, Dijon, Lyon in Lille. V enem od predmestij Lilla so vdrli v mestno hišo in zažigali dokumente ter stole v njej, poroča britanski BBC.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je smrt najstnika v sredo označil kot “nerazložljivo in neodpustljivo”. V odzivu, ki ga je podal v Marseillu, je izrazil pričakovanje, da bo sodstvo opravilo svoje delo v miru in čim prej razkrilo resnico o tragičnem dogodku. Predsednik je ob tem družini preminulega v imenu ljudstva izrazil sožalje.

Zaradi nemirov je Macron danes sklical krizni sestanek vlade.

Incident sledi podobnemu primeru, ko je pred dvema tednoma policija v mestu Angouleme na zahodu Francije ustrelila 19-letnika, ki se domnevno ni pravočasno ustavil ob kontroli prometa. Lani je v Franciji zaradi streljanja policistov med kontrolami prometa umrlo 13 ljudi, kar je največ doslej.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button