Tehnologija

Wikipedija bo po 10 letih prvič doživela stilsko preobrazbo

Wikipedija, prosta enciklopedija je zagotovo vsaj enkrat igrala pomembno vlogo v tvoji akademski karieri. Čeprav mnogokrat ni dovoljena kot zanesljiv vir, pa je izjemna zakladnica informacij. In po 10 letih enake vizualne podobe bo končno dobila preobrazbo.

Tvoja najljubša enciklopedija bo na računalniku izgledala drugače

Wikipedija je pomemben del internetne kulture že skoraj 20 let. Zajema 53 milijonov prispevkov o najrazličnejših temah v več kot 300 jezikih. Uporabniki lahko po njej brskajo s pomočjo telefona, tablice ali računalnika. In prav slednja verzija bo doživela preobrazbo.

Do leta 2021 naj bi ustvarjalci Wikipedije poskrbeli, da bo ta ob obisku preko računalnika postala bolj prijazna uporabnikom in modernim oblikovalskim smernicam. Z novim izgledom želijo ohraniti občutek Wikipedije, ki ga imajo starejši uporabniki, a da hkrati zadovoljiti novo publiko in njihovo željo po modernem dizajnu.

Izgled bodo poenotili, ker so v preteklih letih le dodajali odseke in nadgradnje, vizualno pa se z njimi niso kaj preveč ukvarjali. Posebna ekipa že od leta 2019 raziskuje in vpeljuje spremembe v podobo Wikipedije.

Kakšne spremembe čakajo Wikipedijo?

Te zanima, kaj se bo spremenilo? Na MediaWiki lahko najdeš animirane GIFe, ki prikazujejo, kako bo izgledala nova namizna različica Wikipedije. Olajšano bo brskanje po strani, saj te bo v zgornjem desnem kotu čakalo drop-down kazalo vsebine.

Pomembna sprememba bo tudi možnost, da zapreš stranski stolpec informacij (collapsible sidebar), kot prikazuje spodnji GIF. Wikipedija tako v trenutku postane bolj pregledna in prijetna na pogled. Dodali bodo tudi gumb, s katerim bo zelo enostavno preklapljati med jeziki.

wikipedija, Wikipedijo, enciklopedija, preobrazba, dizajn, preoblikovanje, Wikiverza, Wikipedia, Wikislovar, kako bo izgledala nova Wikipedija, nov izgled Wikipedije, nov izgled
Prihodnje leto bo Wikipedija praznovala 20. obletnico, zato oblikovalci upajo, da jim bo do takrat uspelo uvesti nove spremembe.

Članki, ki zahtevajo zbrano branje, bodo potekali čez vso osrednjo širino strani in bodo nekoliko širši kot preostali prispevki. Z raziskavami so namreč ugotovili, da si tako lažje zapomnimo vsebino in manj obremenjujemo oči.

Še en cilj, ki so si ga zastavili oblikovalci je, da izboljšajo delovanje orodja za iskanje. Uporabniku želijo omogočiti, da bo lažje dostopal in našel informacije ali druge strani Wikipedije. Prav tako bodo pomanjšali logotip in s tem pripomogli, da bo stran izgledala bolj čisto.

Obišči testne različice

Ustvarjalci se trudijo, da bi spremembe vpeljali postopoma in uporabnikom zagotovili čimbolj gladek prehod na novosti. V nekaterih jezikih je Wikipedija že pridobila nov izgled. Obišči eno izmed spodnjih strani in si oglej novosti. Seveda le, če do njih dostopaš preko računalnika.

 

DOSTOP.si / UJ
Pixabay, MediaWiki

Sorodni članki

Back to top button