Novice

Obletnica osvoboditve taborišča Auschwitz opozarja: nikoli več!

Na mestu nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau se je ob 75. obletnici osvoboditve taborišča zbralo več kot 200 tistih, ki so preživeli holokavst. Glavno sporočilo udeležencev je bilo nikoli več.

Na spominski slovesnosti je poljski predsednik Andrzej Duda pozval k ohranitvi spomina na grozote, ki so se dogajale v taborišču, da bi tako preprečili ponovitev zgodovine. V imenu Poljske je ponovil zavezo, da bo ta država negovala spomin in varovala resnico o tem, kaj se je dogajalo v Auschwitzu, ki je danes na ozemlju Poljske.

Po besedah nemškega predsednika je Auschwitz skupek nacionalističnega razmišljanja, rasnega sovraštva in nacionalne blaznosti.

Spominske slovesnosti se je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Nekdanje interniranke Sonja Vrščaj, Elizabeta Kumar Maurič, Marija Frlan in Lidija Rijavec Simčič. Ukradene otroke v delegaciji je zastopal Janez Deželak.

Elizabeta Kumar Mavrič je izrazila zadoščenje. Zadoščenje, da spomin na dogodke izpred osemdesetih let ne živi le v njih. Temveč so spomine na najhujši zločin v drugi svetovni vojni prevzeli tudi mladi rodovi.

Številne prireditve ob svetovnem dnevu spomina na holokavst so bile tudi v Sloveniji

27. januar se od leta 2006 vsako leto obeležuje kot svetovni dan spomina na holokavst. Največ žrtev holokavsta, kar trije milijoni Judov, je iz Poljske. Skupno je druga svetovna vojna na Poljskem zahtevala okoli šest milijonov smrtnih žrtev, kar predstavlja petino predvojnega prebivalstva.

V taborišču Auschwitz-Birkenau so nacisti od ustanovitve leta 1940 pobili več kot milijon ljudi. Ko so vojaki rdeče armade pred 75 leti vstopili v taborišče, so odkrili 600 trupel zapornikov, ki so jih nacisti ustrelili v zadnjem hipu. Vojaki so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov.

Okoli 58.000 taboriščnikov so nacisti med umikom odpeljali iz taborišča in jih poslali na “pohod smrti”. Večina jih je večina umrla zaradi mraza ali pod streli stražarjev. Tiste, ki so pohod preživeli, so nacisti na odprtih tovornih vagonih poslali v taborišča v notranjosti Nemčije.

Poljski znanstveniki na podlagi nemških dokumentov in ocen preživelih ocenjujejo, da so nacisti v Auschwitz prepeljali 1,1 milijona Judov, 70.000 Poljakov, 20.000 Romov, 15.000 sovjetskih vojnih ujetnikov in več tisoč ljudi iz drugih držav.

Iz tedanje Jugoslavije je prvi transport z 22 Slovenci, pripadniki NOB s Prevalj in Gorenjske, v Auschwitz prispel 28. septembra 1941. Največji transport iz Slovenije je v Auschwitz prispel 10. avgusta 1942 iz Celja, ko so v to zloglasno taborišče deportirali 333 žensk in 118 moških.

Iz Slovenije je bilo v taborišče, ki še danes velja za največje pokopališče v zgodovini človeštva, skupno deportiranih več kot 2300 ljudi, umrlo jih je več kot 1300.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button