Kronika

DNS in ZNP medije pozivata k profesionalnemu ravnanju

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) vseh okoliščin dogajanja na petkovem protestu v Ljubljani podrobno ne poznajo. So pa v odzivu, potem ko so prejeli več vprašanj v zvezi s tem, ponovno poudarili, da obsojajo vsakršne oblike nasilja, tako besednega kot fizičnega. Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je ostro obsodilo incident, v katerem je na petkovih protestih v Ljubljani glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko napadel snemalca novinarske ekipe Nove24TV in mu odvzel kamero.

DNS medije poziva, da naj ravnajo skladno s profesionalnimi poklicnimi merili

V DNS so v sporočilu poudarili, da kot družba ne smemo pristati na razmere, v katerih verbalno in tudi fizično nadlegovanje postane običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu.

Pregrete razmere so po navedbah DNS odraz splošne družbene klime in vedno bolj sovražno nastrojenega okolja. Tega pa s svojimi verbalnimi napadi in diskreditacijami tlakujejo tudi mnogi, ki bi morali biti za vzor. “To je zaskrbljujoče in na tako okolje ne pristajamo,” so zapisali pri DNS.

Ob tem so pozvali vse, tudi medije, da pri ustvarjanju takega okolja ne sodelujejo. “Mediji naj ravnajo v skladu s profesionalnimi poklicnimi merili, Kodeksom novinarjev Slovenije in Münchensko deklaracijo ter ne poročajo hujskaško in žaljivo do kogarkoli. Zavzemamo se za profesionalno vlogo medijev v družbi, ki jih med drugim razumemo kot neodvisne nadzornike oblasti in ne kot del strankarskih propagandnih aparatov,” so še zapisali pri DNS.

Gre za napad na novinarsko svobodo in posledično na svobodo izražanja

Zlatko Čordić je v petek na protestih pristopil do snemalca Nove24TV in mu odvzel kamero. Čordić je pri tem zahteval izbris posnetkov, ki so nastali med protesti. Po posredovanju policije je snemalec kamero sicer dobil nazaj. Posnetek incidenta je zaokrožil po spletu.

V ZNP so Zlatkovo ravnanje ostro obsodili. “Napad na snemalca, ki je dokumentiral včerajšnje dogajanje, samo zato, ker po mnenju Čordića ne prihaja iz ‘prave’ medijske hiše, je napad na novinarsko svobodo in posledično na svobodo izražanja. Nedopustno je, da nasilje določa, kdo lahko opravlja novinarsko delo in kdo ob tem tvega, da bo napaden,” so zapisali.

Vsakršni napadi na novinarje, ki opravljajo svoje delo, so nedopustni, pa naj bodo fizični ali verbalni, so še dodali v združenju. “Če nekdo meni, da svojega dela ne opravljajo profesionalno, ima na voljo druge vzvode,” so podčrtali.

ZNP kritičen do javne RTV

Napad je v tem primeru po oceni združenja posebej zavržen, ker gre za “javno osebo, ki ji javna RTV v zadnjem času namenja veliko medijskega prostora in ki se skuša v javnosti prikazovati kot miroljuben oz. kot nekdo, ki naj bi si zavzemal za boljšo in bolj pravično družbo”.

V združenju so bili kritični tudi do Televizije Slovenija. Po navedbah ZNP, ta kljub napovedi v petkovih večernih informativnih oddajah o incidentu ni poročala. “Edino logično sklepanje, zakaj se to ni zgodilo, je v tem, da je bil napadalec Čordić, med drugim aktivist proti nošenju mask, v preteklih tednih načrtno promoviran v programih RTVS, napadeni pa je pripadal mediju, ki vodilnim na RTV očitno ni po godu,” so prepričani.

“Taka medijska praksa javne medijske hiše, ki naj bi še posebej pazila na korektno in uravnoteženo poročanje, je skrajno neprofesionalna in se čedalje bolj nazorno povsem prekriva s političnim delovanjem leve politične opcije v Sloveniji,” so sklenili svoje sporočilo.

Notranji minister Aleš Hojs je sicer na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da mora policija zaradi omenjenega incidenta po uradni dolžnosti pričeti kazenski postopek zoper Čordića. “Kazni zaradi kršenja javnega reda in miru in odloka o zbiranju so le del procesiranja primitivnega nasilneža. Protestniki odkrivajo svoj pravi obraz,” je dodal.

Direktor Nove24TV Boris Tomašič pa je na Twitterju navedel, da bo medijska hiša Čordića kazensko ovadila. “Pa da vidimo naše neodvisno pravosodje,” je sklenil.

 

 STA, KrogSTA
Pixabay

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close