KulskoKultura

Iz knjige na oder

Literarna dela kot predloga za lutkovne predstave.

Začenja se nov cikel dogodkov v sodelovanju Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) in Mariborske knjižnice z naslovom Iz knjige na oder.

Odlična literarna dela so lahko odlična predloga za odlične lutkovne predstave. Slikanice, kratke zgodbe, pesmi in druga literarna dela so mnogokrat izhodišče, predloga ali vsaj navdih za mnoge lutkovne predstave. Mariborska knjižnica in LGM pripravljata serijo pogovorov z avtorji knjižnih predlog, ustvarjalci lutkovnih predstav in različnimi strokovnjaki s področja knjige in odra.

Kaj se zgodi pri prestopu zgodbe iz knjige na oder, kako občutljivo in vznemirljivo je to prehajanje in kako se ga lotimo, so osnovne teme, ki jih cikel pogovorov in predstav poskuša osvetliti. Dogodki so namenjeni najširši javnosti, ljubiteljem literature in (lutkovnega) gledališča, še posebej pa tistim, ki se navdušujejo nad obema zvrstema umetnosti in jih zanima, v kakšnem odnosu sta.

Prvi dogodek bo v sredo, 23. januarja 2019, v LGM.

 

Kako zorijo ježevci s Petrom Svetino in Damijanom Stepančičem

Po ogledu predstave, ki sloni na istoimenski knjižni predlogi Kako zorijo ježevci (večernica 2016), se bo z avtorjem zgodb Petrom Svetino in ilustratorjem Damijanom Stepančičem, tudi avtorjem likovne podobe predstave, pogovarjala Darka Tancer Kajnih.

Ob 17. uri je na sporedu lutkovna predstava Kako zorijo ježevci, ob 18. uri sledi pogovor. Vstopnice za lutkovno predstavo so naprodaj pri blagajni LGM. Pogovor z avtorjema je za obiskovalce brezplačen in se ga je mogoče udeležiti tudi posebej.

V ciklusu do konca sezone 2018/2019 napovedujejo še dva dogodka:

  • februar 2019 ob predstavi Moj lajf pogovor: Cankar za otroke, aktualizacije in predelave Cankarjeve literature;
  • maj 2019 ob predstavi Netopir Kazimir pogovor: pravljični svet Svetlane Makarovič.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGLGM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button