Kultura

Danes na Glavni trg prihaja Balet pod zvezdami s predstavo Carmina Burana

Na Glavnem trgu bo Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor nocoj ob 19:30 izvedlo baletno uprizoritev Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga. Vstop na prireditev, ki jo podarjajo meščankam in meščanom ob začetku nove gledališke sezone, je brezplačen, a hkrati dobrodelen.

Prireditev Balet pod zvezdami nastaja v koprodukciji Opere in BaletaSNGMaribor,NarodnegadomaMaribor, Društva EZL EK in Zavoda za turizem Maribor pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Maribor.

Izvedli jo bodo člani baletnega ansambla, operni solisti Nina Dominko, Domen Križaj in Martin Sušnik, Zbor Opere ter Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča.

Uprizoritev v koreografiji umetniškega direktorja mariborskega Baleta Edwarda Cluga je bila premierno izvedena maja 2021. Kot sporočajo iz SNG Maribor, je Clug ustvaril osupljivo koreografijo, ki se osredotoča na paralelizem med cikli narave, še posebej na pomladno prebujanje narave ter človeško življenje in poželenje.

Scenska kantata Carmina Burana je sicer eno največjih del nemškega skladatelja Carla Orffa. Besedila, napisana v 11. in 12. stoletju, izvirajo od potujočih klerikov pevcev in se dotikajo življenja, sreče, pomladi, zabave, igre na srečo, požrešnosti in poželenja.

Balet pod zvezdami bodo v živo prenašali tudi na FB strani SNG Maribor.

Prireditev ima tudi humanitarno noto

Z Baletom pod zvezdami SNG Maribor nadaljuje tradicijo prirejanja dogodkov na prostem, ki jo je pred leti začela Opera z Operno nočjo v Mestnem parku. Drama SNG Maribor se je na podoben način predstavila junija na dogodku Dramanje pred stavbo gledališča na Slomškovem trgu.

Organizatorji so prireditvi dodali tudi humanitarno noto in pozivajo zbrane, da pomagajo tistim, ki jih je letos prizadela vremenska ujma, z donacijami Rdečemu križu Slovenije.

Zaradi izvedbe Baleta pod zvezdami bo danes od 18. do 22. ure veljala popolna zapora Starega mostu, ki bo vplivala na potek mestnega avtobusnega prometa, sporočajo iz Javnega holdinga Maribor.

Prireditev sodi tudi v okvir sklopa Lent po Lentu 2023, ki ga prireja Narodni dom Maribor in ima prav tako dobrodelno noto. V soboto zvečer bosta na Glavnem trgu nastopila Zoran Predin in zasedba Šukar. “S koncertom se želimo zahvaliti in pokloniti gasilcem, reševalcem, prostovoljcem ter vsem drugim, ki nesebično delajo na poplavljenih območjih,” sporočajo iz Narodnega doma. Obiskovalce pozivajo, da znesek, ki bi ga sicer namenili za nakup vstopnic, nakažejo eni od dobrodelnih organizacij ali društev, ki zbirajo denar za žrtve poplav.

STA
Opera Balet SNG Maribor

Sorodni članki

Back to top button