Kultura

Rekordna gledanost nove HBO serije Zmajeva hiša, predzgodbe Igre prestolov

Serija Zmajeva hiša je ta konec tedna pritegnila skoraj deset milijonov ameriških gledalcev, kar je za HBO velik uspeh. S serijo Prstani moči bo oboževalce fantazijskih svetov skušal navdušiti tudi Amazon. Podobnost med serijama je spodbudila govorice o rivalstvu medijskih hiš v novi "pretočni vojni".

Serija Zmajeva hiša, ki so jo začeli predvajati v nedeljo, pripoveduje o hiši Targaryenov v srednjeveškem svetu Westerosa. Temelji na knjigi Georgea R. R. Martina Ogenj in kri in se dogaja 200 let pred dogodki v Igri prestolov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je serija ključnega pomena za kabelsko mrežo in njeno platformo za pretakanje HBO Max. Stavijo na to, da se bo po priljubljenosti lahko kosala z izvirno serijo Igra prestolov, ki je bila v osmih sezonah povod za nešteto posnemanj in jim je prinesla rekordnih 59 televizijskih nagrad emmy v kategoriji dramskih serij.

V ponedeljkovem sporočilu za javnost so povedali, da je skoraj deset milijonov gledalcev “največje občinstvo katere koli nove izvirne serije v zgodovini HBO”. Ob tem so nekateri analitiki opozorili, da gre za predzgodbo in da so z definicijo “nova izvirna serija” mogoče rahlo pretiravali. Prav tako je premiera zadnje sezone Igre prestolov s kar 17,4 milijonov ogledov imela veliko večje občinstvo.

Odločitev HBO in Amazona, da skoraj istočasno začneta predvajati seriji, ki sta predzgodbi izvornih knjižnih in televizijskih uspešnic, je spodbudila veliko govoric o rivalstvu in morebitni “pretočni vojni”.

Kljub temu so ljubitelji fantazijskih del, med njimi tudi George R. R. Martin, avtor zbirke Pesem ledu in ognja, po kateri sta posneti Igra prestolov in Zmajeva hiša, izrazili upanje, da bosta obe seriji uspešni. “Želim si, da bi obe seriji našli hvaležno občinstvo in mu ponudili odlično televizijo. Velika fantazija,” je Martin napisal v nedavni objavi na svojem blogu.

Amazon pripravlja predzgodbo Gospodarja prstanov

Prstani moči, predzgodba Gospodarja prstanov, ki se dogaja v Srednji zemlji J. R. R. Tolkiena, bo premierno predvajan 1. septembra na Amazonovi platformi Prime Video. Serija naj bi bila “strastni projekt” Amazonovega ustanovitelja Jeffa Bezosa in velja za najdražjo serijo, kar jih je bilo kdajkoli narejenih.

Medtem ko je HBO z veseljem proslavil visoke prve številke gledanosti, Amazon ni dolžan objaviti statističnih podatkov o tem. Mnogi v bolj “tradicionalnem” delu Hollywooda menijo, da Prime Video – ki ustvarja tako televizijska kot filmska dela – morda ne zanimajo isti kazalniki kot njegove očitne tekmece. Ob tem je vodja sindikata kinematografov povedal, da so v ekipi “zelo zaskrbljeni” zaradi storitve Amazon Prime, in opozoril, da ne poskušajo “zaslužiti” s filmi in oddajami, temveč želijo potrošnike prepričati, da “kupujejo živila in uporabljajo njihove storitve pošiljanja”.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button