Potovanje

Število zasebnih potovanj Slovencev naraslo

Si tudi ti med tistimi, ki z veseljem spakirajo kovčke in se odpravijo po svetu? Statistični podatki kažejo, da se je med Slovenci delež takih povečal.

Lani je vsaj enkrat zasebno potovalo okoli 1,22 milijona ali 69 % prebivalcev Slovenije. Skupaj so se odpravili na okoli 4,57 milijona zasebnih potovanj, kar je 7 % več kot v letu pred tem. Najbolj priljubljena destinacija zasebnih potovanj med prebivalci Slovenije ostaja Hrvaška.

Lani smo se Slovenci odpravili na 4,57 milijona zasebnih potovanj, kar je sedem odstotkov več kot leto prej.

Enotedenske letne počitnice zunaj doma za vse člane gospodinjstva si je lani lahko privoščilo 73 % gospodinjstev, kar je največ, odkar statistični urad od leta 2005 računa te podatke.

Glavni razlog so počitnice, potujemo pa z avtom

Pri večini zasebnih potovanj (84 %) je bil glavni razlog odhod na počitnice, med razlogi za počitnice pa so bili najpogostejši sprostitev, počitek in zabava. Največ zasebnih potovanj so lani prebivalci Slovenije opravili v juliju in avgustu, v obeh po 18 %.

Na večino zasebnih potovanj (87 %) se Slovenci odpravimo z osebnimi vozili, le 6 % nas potuje z letali, 5 % pa z avtobusom.

Čeprav je bil cilj za dve tretjini popotnikov Hrvaška, pa se je delež potovanj na Hrvaško v zadnjih 20 letih zmanjšal za približno 10 %. Tako med destinacijami prevladujejo še Italija, Avstrija ter Bosna in Hercegovina.

Dnevno na potovanju zapravimo 50 evrov

Zasebno potovanje prebivalcev Slovenije je lani trajalo povprečno 4,5 prenočitve (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve).

Povprečno smo na potovanjih zapravili okoli 50 evrov na turista; in sicer v Sloveniji 40 evrov, v tujini pa 53 evrov. Turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, je porabil povprečno največ denarja na dan, in sicer 90 evrov.

V kateri skupini statističnih podatkov se najdeš ti?

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button