Potovanje

Izlet v gore: letošnji dopust planiraj nekoliko drugače

Letošnja poletna sezona poteka nekoliko drugače kot ponavadi. Mnogo Slovencev se je zaradi pandemije koronavirusa odločilo, da odpovejo tradicionalno dopustovanje na hrvaški obali. Če si med njimi in si želiš dopust v Sloveniji, je izlet po Julijskih Alpah točno to, kar iščeš.

Slovenske planinske poti so dobro označene in urejene, primerne pa za vse nivoje telesne pripravljenosti. Če želiš najti dober izlet in planinarjenje načrtovati vnaprej, obišči spletno stran Hribi.net, kjer so opisane skoraj vse planinske poti.

Spanje v gorah je možno v planinskih kočah

Izlet v gore boš najlažje načrtoval po Triglavskem narodnem parku, kjer poleg prečudovite narave najdeš tudi dovolj planinskih koč za prenočitev. Seznam vseh si lahko ogledaš na spletni strani Planinske zveze Slovenije, svojo nočitev pa vnaprej rezerviraj. Če boš uporabil turistični bon, omeni tudi to.

Koče ponujajo različne sobe: nekatere omogočajo privatno prenočitev, drugje si boš moral noč deliti skupaj s preostalimi planinskimi entuziasti. Večina koč ima jedilnico, kopalnico, stranišča in klopce z mizami pred kočo, ki so odličen kraj za večerno spoznavanje novih prijateljev ob vrčku piva.

planinska koča, dopust, planinske poti, koča, koče, kočah, gore, gorah,
Planinskih koč je v slovenskem visokogorju veliko, vseeno pa moraš pametno načrtovati pot med njimi.

Če boš potoval več dni in v kočah prespal več zaporednih noči, se ti morda splača preveriti, ali s članstvom v PZS morda kaj prihraniš. Obišči njihovo spletno stran in preberi, kakšne ugodnosti ti pripadajo, vmes pa preveri še pomembne informacije pred odhodom v gore.

Zavedaj se, da je vse, kar najdeš v koči, nekdo moral prinesti iz doline. Zato ne pričakuj, da boš prenočil v hotelu s 5 zvezdicami. Nekatere koče imajo tekočo vodo, druge pa se zanašajo na deževnico, zato morda ne bodo ponujale tušev.

Kaj pa hrana?

V planinskih kočah ponujajo dnevne menije, ki vključujejo tradicionalne slovenske jedi, kot so žganci, golaž, enolončnice, sirovi štruklji … Po napornem vzponu ti bo topla enolončnica povrnila življenjske moči, mrzla pijača pa te ohladila. Če si hrano prineseš s seboj in je ni potrebno kuhati, jo lahko brez težav poješ v koči.

Že v dolini obišči bankomat in si pripravi dovolj gotovine, saj ni nujno, da vse koče sprejemajo kartico. Prav tako imej v mislih, da bo hrana dražja, če je koča višje v gorah.

Dobro se pripravi

Do Gorenjske se lahko pripelješ z javnim prevozom. Uporabiš lahko vlak ali avtobus in ne bo ti treba skrbeti za parkiran avtomobil ali pa kje se vrneš v dolino. Odlične povezave z javnim prevozom so do Bohinja, kamor te vodi ena najlepših gorskih železnic v Alpah. Iz Bohinja lahko nadaljuješ v Staro Fužino, od tam pa vodi mnogo planinskih poti.

izlet, dopust, planinske poti, koča, koče, kočah, gore, gorah,
Za izlet v gore pakiraj varčno in pametno.

Za planinarjenje potrebuješ dobro opremo. Planinski čevlji, palice, dober nahrbtnik in dovolj oblačil je nujna oprema. Spakiraj še plastenko za vodo, zemljevid, energijske ploščice ali oreščke in nekaj nujnih zdravstvenih pripomočkov. Seveda ne pozabi na denar, sončno kremo in dodatno baterijo za telefon, da boš lahko posnel vse prečudovite razglede in naravne znamenitosti.

Če ti večdnevni gorski dopust ni po godu, pa lahko načrtuješ enodnevne ture, prenočiš pa v dolini. Našel boš vse od prijetnih hotelov, do apartmajev, glampingov in kampinga.

Te pete že srbijo? Pred odhodom v gore se dobro pripravi in na pot odpravi z glavo. Čeprav se ti tura morda ne bo zdela nevarna, nesreča nikoli ne počiva, zato previdnost ni nikoli odveč.

 

UJ / DOSTOP.si
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button