KulturaScenaUncategorized

Festivalu Rdeče zore v Mariboru letos vladajo umetnice

Festival Rdeče zore je letos znova tudi v Mariboru. Tokrat na Malem odru in v Klubu Narodnega doma. Ob predstavah ženskih umetnic bodo program dopolnile še projekcije erotičnih filmov in okrogla miza.

Rdeče zore

Festival Rdeče zore letos praznuje praznuje četrt stoletja in se ponovno vrača v Maribor. V produkciji Društva ZIZ nam program ponuja tri uprizoritve, s katerimi osvetljuje in poudarja vlogo žensk v družbeni realnosti, zgodovinskih kontekstih, pa tudi na gledaliških odrih in odrskih deskah.

Na Malem odru Narodnega gledališča se bodo, ali pa so se že, zvrstile predstave izvrstnih umetnic sodobnega časa. Program bodo dopolnjevale okrogla miza ter projekcije feminističnih in kvir kratkih DIY pornografskih filmov in videov, izbranih na javnem razpisu Rdečih zor.

Rdeče zore, festival, ženske, umetnica, predstava, umetnost
Festival Rdeče zore tudi letos poteka v Mariboru.

Umetnica na preizkušnji?

Kaj se igralcu, medtem ko igra predstavo, plete po glavi? Bi kdaj rad izstopil iz nje in le govoril in predstavljal tisto, kar mu preletava misli? Kakšen je njegov vsakdan? Igralka Sara Šoukal je v četrtkovem uvodnem večeru festivala Rdeče zore odigrala improvizacijsko predstavo Umetnost procesa: umetnica na preizkušnji.

Kaj pričakovati od naslova? Nič in hkrati vse. Če bi si mislili, da je naslov kompleksen in zapleten za razumevanje, bi se krepko zmotili. Je čisto preprost in vzeti ga je treba povsem dobesedno. Igralka je sama sebe skozi proces ustvarjanja predstave dobesedno postavila na preizkušnjo. Zakaj? Kot je ob začetku predstave povedala sama, niti sama ne ve, kaj se bo zgodilo na odru.

Ob glasbeni spremljavi Justina Durela, se je na odru prelevila v vse. Bila je drevo. Bila je ustrežljiva gostiteljica, ki je prenašala vse muhe svojih gostov. V nekem trenutku se je umetnica znašla celo na Tinder zmenku in v diskoteki. Prav poseben trenutek se je zgodil med improvizacijo kar z enim od gledalcev. Na povsem preprost in vsakdanji način sta namreč ‘odigrala’ dialog med zaljubljencema, ki sta se znašla na preizkušnji.

In če bi si mislili, da se med predstavo izgubimo, ali pa bi bilo dogajanje preveč abstraktno, je igralka predstavo povzela povsem preprosto. Z besedami, ki celotno predstavo zaobjamejo v popolno celoto. ‘Hvala, ker ste bili v moji glavi.’

Rdeče zore, umetnica na preizkušnji, umetnost, ženske
Festival je z improvizacijsko predstavo otvorila Sara Šoukal.

Kaj še lahko ujameš?

Brez skrbi, v okviru festivala Rdeče zore lahko ujameš še kar nekaj dogodkov, ki se bodo odvijali v Narodnem domu v Mariboru.

  • Petek, 8. marec, ob 20. uri: Ženostan. Zbor za eno igralko. Kolektiv Ženostan (v poljskem jeziku, slovenski nadnapisi). Po predstavi sledijo projekcije erotičnih filmov.
  • Sobota, 9. marec, ob 11. uri: Ženske v neinstitucionalnih gledaliških procesih. Okrogla miza (v angleškem in slovenskem jeziku).
  • Sobota, 9. marec, ob 20. uri: Na tleh (Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič). Po predstavi sledijo projekcije erotičnih filmov.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button