Kultura

Marca se vrača 25. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Kulturno umetniško društvo ZIZ v Maribor ponovno prinaša Rdeče zore, mednarodni feministični in kvirovski festival, ki letos praznuje pol stoletja. V produkciji Društva ZIZ bo program ponudil tri uprizoritve, s katerimi bo osvetljeval in poudarjal vlogo žensk v družbeni realnosti, zgodovinskih kontekstih, pa tudi gledaliških oz. odrskih okoljih. Na Malem odru Narodnega doma Maribor se bodo zvrstile solo improvizacijska predstava Umetnost procesa Sare Šoukal, doku-fikcijska predstava Ženostan kolektiva Ženostan s Poljske, ter koncertna predstava Na tleh Maje Dekleva Lapajne in Alenke Marinič.

25. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore bo potekal med 7. in 9. marcem, program pa bodo dopolnjevale dodatne vsebine. Tako bodo na voljo okrogla miza in projekcije feminističnih in kvir kratkih DIY pornografskih filmov in videov (18+), izbranih na javnem razpisu Rdečih zor. Okrogla miza bo v soboto dopoldne, projekcije filmov in videov pa sledijo po vsaki predstavi (ob 21.30, Klub Narodnega doma).

Program

Podrobneje si lahko o programu prebereš na spletni strani društva ZIZ ali festivala Rdeče zore.

Umetnost procesa: umetnica na preizkušnji
  • 7. marec 2024, ob 20. uri na Malem odru Narodnega doma
  • Solo impro, Sare Šoukal (SLO), predstava v slovenskem jeziku

Rdeče zore

Pri predstavi Umetnost procesa: umetnica na preizkušnji gre za plod dolgoletnega raziskovanja in ustvarjalne poti ene od najbolj vrhunskih in mednarodno priznanih ustvarjalk improvizacijskega gledališča na našem področju. Gre za vrhunski izkaz trdega dolgoletnega dela, ki prevprašuje kako daleč gre ustvarjalka_ec lahko pri izpopolnjevanju svoje obrti in čemu se mora odreči oziroma od česa vsega se mora posloviti.

Ženostan. Zbor za eno igralko
  • 8. marec 2024, ob 20. uri na Malem odru Narodnega doma
  • Kolektiv Ženostan (POL), predstava v poljskem jeziku s slovenskimi nadnapisi

Rdeče zore

Predstava na oder postavi Ženostan – utopično državo alternativne resničnosti, sanjsko deželo, v kateri zakone pišejo ženske. Igralka, matica Ženostana, s sabo nosi vse neizrečene, nepovedane zgodbe, in nosi odgovornost zanje, da jih posreduje v svet in jih osmisli.

Besedilo predstave je osnovano na pogovorih z ženskami v različnih institucijah na Poljskem: Ženski kaznilnici v Krzywaniecu, Ženski kaznilnici 1 v Wroclawu, Zavetišču za brezdomne ženske ter Fundaciji za zaščito in skrb.

Ženske v neinstitucionalnih gledaliških procesih
  • 9. marec 2024, ob 11. uri v Klubu Narodnega doma Maribor
  • Okrogla miza v angleškem in slovenskem jeziku.

Ali spol vpliva na produkcijske načine dela, uprizorjene vsebine in pridobivanje ter distribuiranje sredstev? Zakaj je pomembno dati prostor ženskim ustvarjalkam in njihovim vsebinam ter kako tovrstne vsebine vplivajo na publiko v različnih lokalnih skupnostih?

Na dopoldanskem dogodku festivala Rdeče zore bomo ob kavi in čaju z gostjami okrogle mize, Alenko Marinič, Majo Dekleva, Urško Jež, Barbaro Kukovec, Agnieszko Bresler, Iwono Konecko in Niko Bezeljak umeščale izkušnje žensk v gledaliških procesih na odru, za odrom in v pisarnah s perspektive kulturnih delavk v nevladnem sektorju.

Na tleh
  • 9. marec 2024, ob 20. uri na Malem odru Narodnega doma Maribor
  • Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič (SLO), predstava v slovenskem jeziku, angleški nadnapisi

Rdeče zore

Na tleh je odrsko delo ustvarjalk, sodelavk in dolgoletnih prijateljic Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne. Je zemeljska koncertna predstava, ki na oseben in humoren način predeluje teme prekarstva, feminizma, dela, materinstva in bivanja v času poznega kapitalizma. Je iskriv glasbeno-gledališki dogodek, ki popisuje stanje in izreka očitno, bolj kot rešitve pušča odprt prostor za skupnostno vpraševanje, ter išče igrivost v še tako temačnih in težkih časih.

Vstopnina za predstave znaša 5 (dijaki, študenti, upokojenci, samozaposleni v kulturi) oziroma 10 EUR. Rezervacije mest zbirajo na info@ziz.si.

Društvo ZIZ / AN
Nada Žgank, Nina Pernat, Tobiasz Papuczys

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button