Kultura

Na Kitajskem bodo po letu 2019 spet predvajali Marvelove filme

Marvel Studios je v sredo na kitajskem družbenem omrežju Weibo sporočil, da bosta v februarju v kitajskih kinematografih na ogled Črni Panter: Wakanda za vedno in Ant-Man in Osa: Kvantomanija. Oboževalci so navdušeni nad povratkom Marvelovih filmov, ki so bili prepovedani vse od izida filma Spider-man: Daleč od doma leta 2019.

Tuji filmi so na Kitajskem pod strogim nadzorom kitajske filmske uprave, ki določa, kateri filmi so (ne)primerni za predvajanje. Pooblaščeni so tudi za to, da filme uredijo tako, da odstranijo ali priredijo dele, ki nasprotujejo pravilom komunistične partije Kitajske.

Kitajska filmska uprava, ki je povezana s propagandnim oddelkom komunistične partije, še ni pojasnila, zakaj so bili Marvelovi filmi štiri leta prepovedani. Cenzorji so od Disneyja, ki je od leta 2015 lastnik Marvel Studios, zahtevali na primer to, da odstrani omembe istospolnih razmerij v filmih Večni in Doktor Strange v multivesolju norosti, a so zahteve po nedavnih podatkih pri Disneyju zavrnili.

Pod Marvelovo objavo so se zvrstili komentarji, v katerih oboževalci z besedami, kot so “pogrešam Marvelovo vesolje” in “ali bodo objavili tudi preostalih šest doslej prepovedanih filmov”, izražajo navdušenje nad dvigom cenzure nad filmi, ki so po mnenju enega od oboževalcev pravi pobeg iz resničnosti, ki je zanj po pandemiji še toliko bolj pomemben.

Vrnitev Disneyja na Kitajsko pomeni konec izgubljenega zaslužka na enem največjih svetovnih filmskih trgov. S prvim delom Črnega panterja so pri Disneyju po statistikah Box Office Mojo na Kitajskem zaslužili 105 milijonov dolarjev, za drugi del filma Ant-Man in Osa pa še več, in sicer 121 milijonov dolarjev.

Črni panter: Wakanda za vedno, ki bo na Kitajskem premierno prikazan 7. februarja, je premiero v svetovnih kinematografih doživel novembra. Ant-Man in Osa: Kvantomanija pa bo v kitajske kinematografe prišel na isti dan, kot bo premiera v Združenih državah Amerike.

STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button