NovicePotovanje

Kako najhitreje po mestu? S kolesom!

V štajerski prestolnici je pretekli četrtek, 21. aprila, zaživel projekt Mbajk, ki meščanom in obiskovalcem omogoča preprosto izposojo in uporabo koles.

Ena od izposojevalnic koles Mbajk stoji ob avtobusnem postajališču pred nakupovalnim središčem Europark, ki je tudi ponosni partner projekta. Uporabniki se ob registraciji lahko odločilo za letno naročnino, ki stane tri evre ali tedensko naročnino v vrednosti enega evra. Ob petkovem Svetovnem dnevu zemlje in Dnevu brez avtomobila je zagon projekta prijazna spodbuda, da se večkrat usedemo na kolo in s tem poskrbimo tudi za zmanjšanje toplogrednih plinov.

Spodbujanje trajnostne mobilnosti v mestih

Na postajališču pred mariborskim Europarkom je dostopnih 10 koles. Na skupno 21 postajališčih bo tako 24 ur na dan, vse dni v letu na voljo 210 koles. Uporaba sistema je praktično brezplačna, saj je vsaka prva ura vožnje brezplačna. Sistem Mbajk predstavlja pomembno dopolnitev javnega potniškega prometa in korak v smer trajnostne mobilnosti. Uporabniki si kolesa lahko izposodijo na terminalu pri postajališču ali z uporabo aplikacije Mbajk Official, prek katere lahko preverijo razpoložljivost koles in uredijo nastavitve računa.

Na kolo za zdravo telo in čisto okolje

Ste vedeli, da s kolesom cilj nemalokrat dosežemo hitreje kot z javnim prevozom in avtomobilom? Vožnja s kolesom je prijetna, z njo poskrbimo za telesno kondicijo, poleg tega pa lahko s kolesom raziščemo tiste kotičke mesta, ki jih z avtomobilom težje dosežemo.

Uporaba sistema Mbajk je zelo preprosta: po registraciji uporabnik z aplikacijo preveri razpoložljivost koles, si kolo izposodi in ga po koncu uporabe vrne na postajališče. »Sodelovanje pri vzpostavitvi projekta Mbajk je bilo za nas zelo pomembno, saj si venomer prizadevamo, da bi obiskovalcem ponudili kar največ možnosti za dostop do nakupovalnega središča. Veseli smo, da lahko podpiramo ekološko ozaveščene projekte in k njim privabimo tudi obiskovalce,« je ob odprtju izposojevalnice koles povedala center managerka Europarka, Simona Mandl.

MF / IPPR
 Bojan MIHALIČ

Sorodni članki

Back to top button