Izobraževanje

UM med kandidati za Šanghajsko lestvico

Univerza v Mariboru letos prvič med kandidati za uvrstitev na Šanghajsko lestvico

Univerza v Mariboru (UM) se je v letošnjem letu prvič uvrstila med kandidate za uvrstitev na tako imenovano Šanghajsko lestvico razvrščanja univerz (Academic Ranking of World Universities – ARWU) in sicer v skupino od 501. do 600. mesta.

Lestvica, ki jo je v sredini avgusta objavil Shanghai Ranking Consultancy velja za najbolj uveljavljeno in vplivno mednarodno lestvico razvrščanja univerz. Univerza v Mariboru, katere usmeritev je v pridobivanju najboljših študentov in ustvarjanju razvojnega okolja, se tako v zadnjih letih po mednarodnih lestvicah razvrščanja uvršča med 3 odstotke najboljših univerz na svetu.

Merila, ki jih ARWU uporablja pri določanju kakovosti univerz, so: število diplomantov, ki so prejeli Nobelovo nagrado in Fieldsovo medaljo (kakovost izobraževanja ima 10% delež v oceni); število zaposlenih Nobelovih in Fieldsovih nagrajencev (kakovost osebja – 20%); število najbolj citiranih raziskovalcev iz 21 znanstvenih področij (kakovost osebja – 20%); število člankov v revijah Nature in Science (odličnost v raziskavah – 20%); vrednost Science Citation Index (SCIE) in Social Sciences Citation Index (SSCI) (kakovost raziskovanja – 20%) in povprečje akademskih dosežkov na raziskovalca (FTE) po zgornjih petih kazalcih (povprečna kakovost – 10%).

V letu 2018 je Shanghai Ranking Consultancy zbral podatke za več kot 1.500 univerz in 15. avgusta objavil seznam 500 najbolje ocenjenih univerz in 500 kandidatov za uvrstitev na lestvico (ARWU World Top 500 Candidates). Med najboljšimi desetimi univerzami v letu 2018 ni prišlo do sprememb. Univerza Harvard je neprekinjeno najbolje ocenjena že od prve objave rezultatov ocenjevanja.

Celoten seznam 500 najboljših univerz na svetu in seznam 500 kandidatov za uvrstitev na lestvico lahko najdeš tukaj.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUM, DOSTOP.si
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button