NoviceZdravje

Že šesto osebo so učinkovito ozdravlili virusa HIV

Iz sveta zdravstva prihajajo odlične novice: pri že šestem bolniku je virus HIV v dolgotrajni remisiji.

Zdravniki so potrdili, da je še pri eni osebi virus HIV v dolgotrajni remisiji. To pomeni, da so bolnika dejansko ozdravili. Ta oseba, znana kot “ženevski bolnik,” je postala šesta oseba z virusom HIV, ki je v dolgotrajni remisiji.

CCR5 mutacija in čudež

Novico o šestem bolniku sta objavila Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG) in Institut Pasteur pred mednarodno konferenco o aidsu v Brisbanu v Avstraliji, kjer sta 24. julija uradno predstavila svoje ugotovitve. V petih dosedanjih primerih ljudi, ki so bili po presaditvi kostnega mozga učinkovito “ozdravljeni” okužbe s HIV, so bile presajene matične celice darovalca z mutacijo gena CCR5, za katerega je znano, da virusu HIV preprečuje vstop v telesne celice. Šesti bolnik je primerljiv s temi primeri, vendar z eno ključno razliko: prejel je presaditev kostnega mozga od darovalca, ki ni nosil mutacije CCR5.

Mutacija CCR5 je znana kot mutacija, ki pomaga pri zdravljenju virusa HIV.

Odlične novice za obolelega (in za vse nas)

Oseba je živela s HIV od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja in je od začetka prejemala antiretrovirusno zdravljenje. Leta 2018 je opravila presaditev matičnih celic za zdravljenje posebno agresivne oblike levkemije. Po presaditvi so testi pokazali, da so krvne celice v celoti nadomestile celice darovalca. Število celic, okuženih z virusom HIV, pa se je znatno zmanjšalo.

Osebo so počasi odvajali od protiretrovirusnih zdravil, novembra 2021 pa so zdravljenje dokončno prekinili. Več kot 20 mesecev po prenehanju zdravljenja v telesu posameznika ni bilo mogoče najti nobenih znakov virusa ali imunskih odzivov proti virusu. Bolezen je bila učinkovito ozdravljena. “To, kar se mi je zgodilo, je čudovito in čarobno – zdaj se lahko osredotočimo na prihodnost,” je ženevski bolnik povedal v ločeni izjavi.

Več kot 20 mesecev po prenehanju zdravljenja v telesu posameznika ni bilo mogoče najti nobenih znakov virusa ali imunskih odzivov proti virusu.

Kako naprej?

Raziskovalci so poudarili, da ta izjemen primer ne pomeni nujno, da je splošno zdravilo za HIV na dosegu roke. Za zdaj so primeri dolgotrajne remisije okužbe z virusom izjema. Kljub temu je edinstven položaj ženevskega bolnika ponudil nekaj neprecenljivih spoznanj o novih možnih načinih zdravljenja virusa HIV.

Čeprav tega protokola zaradi njegove agresivnosti ni mogoče uporabiti v velikem obsegu, ta novi primer prinaša nepričakovana spoznanja o mehanizmih odstranjevanja in nadzorovanja virusnih rezervoarjev, ki bodo imeli ključno vlogo pri oblikovanju zdravljenja HIV. Takšen napredek dokazuje, da mogoče zdravljenje virusa HIV v prihodnosti ne bo več redek pojav.

Prihodnost zdravljenja virusa pa je vseeno pozitivna.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button