GlasbaNovice

APZ Maribor je zmagal na zborovskem tekmovanju Naša pesem

Na 27. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem, ki je v soboto, 28. maja potekalo v Unionski dvorani v Mariboru, je prvo mesto zasedel Akademski pevski zbor (APZ) Maribor z zborovodjo Tadejo Vulc.

 V soboto je v Dvorani Union potekalo 27. državno tekmovanje odraslih pevskih zasedb Naša pesem. Ker so hoteli organizatorji po izteku pandemije omogočiti nastop čim več zborom, je Naša pesem 2022 potekala kot tekmovanje in kot revija.

Tekmovanje Naša pesem je po navedbah Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas. “Pri tem ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo nadaljnjo mednarodno uveljavitev,” so sporočili.

Za nagrade in priznanja tega tekmovanja se je letos potegovalo 14 slovenskih zasedb, šest jih je na prireditvi nastopilo revialno. Tekmovalni del nastopov je spremljala mednarodna žirija, in sicer predsednica Karmina Šilec ter člani Martina Batič, Ambrož Čopi, Bengt Ollen in Janis Ozols.

Predsednica žirije Karmina Šilec je v sklepnem nagovoru povedala, da tako vrhunskih rezultatov in dovršenosti niso pričakovali. “Po težkem obdobju je bilo zaznati napredek in visoko raven pripravljenosti. Žirija je bila navdušena nad zbori debitanti na Naši pesmi, dirigenti, mladimi pevci ter številnimi skladateljskimi novitetami in nivojem kvalitete,” so v nedeljo zvečer sporočili iz JSKD.

Absolutno prvo mesto, zlato plaketo in priznanje za najboljši mešani zbor je prejel APZ Maribor z zborovodjo Tadejo Vulc. Na drugo mesto se je uvrstil Komorni zbor Megaron z zborovodjo Damijanom Močnikom, na tretje pa Komorni zbor Orfej z dirigentom Andražem Hauptmanom in Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice z zborovodjo Davidom Bandljem.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button