Potovanje

ŠKIS svetuje: katere aplikacije uporabljati med potovanjem?

Če se odpravljaš na potovanje in iščeš aplikacije, ki bi ti olajšale življenje, ima zveza ŠKIS zate nekaj predlogov, katere so tiste aplikacije, ki jih moraš nujno naložiti na svoj mobilni telefon.

Flixbus, Omio, Rome2Rio, Flibco, Blablacar

Vse te aplikacije so namenjene za prevoz med točko A in B. Medtem ko sta Flixbus in Flibco zgolj ponudnika avtobusnih storitev, si lahko na aplikaciha Omia in Rome2Ria pogledate vse od vlakov, avtobusov, letalskih povezav in v primeru aplikacije Rome2Rio celo trajekte. Na aplikaciji se vam bodo prikazali časi odhodov, dolžina potovanja in cena.

Flixbus je ponudnik avtobusnih storitev, ki zajema največ držav znotraj Evrope in je po navadi tudi najcenejši. Na avtobusu strankam nudi stranišče, Wi-Fi in vtičnico. Flibco je ponudnik avtobusnih storitev, ki povezuje mesta z letališči. Večja mesta Evrope imajo običajno dve letališči; enega v bližini mestnega jedra, enega pa nekoliko dlje. Tistega, ki je bolj oddaljen od mesta, navadno uporabljajo nizkocenovne letalske družbe. Blablacar je aplikacija za skupni prevoz, mednarodni dvojček naše prevozi.org. 

Hostelworld, Booking.com

Včasih zna biti težavno najti »pravi« hostel zase; morda želite bivati v hostlu z ostalimi backpackerji, iščete hostel, ki je prijazen za družine, morda iščete partyhostel … Hostelworld je aplikacija, kjer si lahko poiščete pravšen hostel zase in svoje potrebe, preberete mnogo ocen preteklih uporabnikov in preverite razpoložljivost. Če ste s hostlom zadovoljni, vam predlagamo, da svoje bivanje rezervirate direktno pri hostlu ali na njihovi spletni strani, saj se tako izognete plačilu provizije aplikaciji Hostelworld.

Booking.com prav tako zajema hostle, še več – na Booking.com najdete razne hotele, apartmaje in hiše. Ocene na aplikaciji Booking.com običajno niso tako izčrpne kot na Hostelworldu, vendar se vsakdo ne počuti udobno v hostlu.

Maps.me

Kljub temu da nas večina ima paket mobilne telefonije, ki vključuje določeno število gigabajtov prenosa podatkov v tujini, velikokrat ne spremljamo in pazimo, koliko podatkov v tujini sproti porabljamo. Maps.me je aplikacija, kjer si lahko prenesete zemljevid določenega mesta in regije, kamor potujete, in jo uporabljate brez interneta. Lahko si označite destinacije, restavracije in ostale točke ter se brez porabe prenosa podatkov gibljete okoli.

Skyscanner, Googleflights

Verjamemo, da je večina ali vsaj polovica od vas v preteklosti že uporabljala spletno stran ali aplikacijo Skyscanner. V iskalnik na Skyscannerju vnesete odhodno in prihodno destinacijo ter datuma prihoda in odhoda. Aplikacija vam bo nato prikazala vse lete, ki v znotraj tega časovnega okvirja letijo na in iz destinacije. Vi jih lahko dalje filtrirate na podlagi cene, trajanja leta in tudi po tem, ali je let direkten ali ne.

Googleflights je storitev vsem poznanega spletnega brskalnika, ki deluje podobno kot prej omenjeni Skyscanner.

Bikesharebuddy

Bikesharebuddy omogoča uporabnikom, da hitro poiščejo bike sharing postaje v določenih mestih. Aplikacija zajema mesta 45 držav sveta. Vseeno pa imejte v mislih tudi to, da imajo mesta svoje lastne aplikacije za bike sharing, tako da je včasih vredno poiskati informacije, preden se odpravite na pot.

Couchsurfing

Couchsurfing je aplikacija, ki se lahko uporablja na več načinov. V aplikaciji lahko izbirate med možnostmi, kot so »želim raziskati mesto«, »želim iti na pivo«, »želim iti na kavo« in drugimi. Drugi način, kako lahko uporabljate aplikacijo, je, da vstopite v kontakt z osebo, ki biva v določenem mestu, kamor potujete, in jo prosite, ali vam za noč ali dve odstopi svoj kavč ali posteljo. Seveda to ni za vse ljudi, ampak navadno so ljudje, ki redno uporabljajo Couchsurfing, zelo odprtega tipa, prijazni in so tudi sami v preteklosti veliko potovali.

Revolut

Revolut je Fintech podjetje, ki ponuja bančne storitve v veliko državah po svetu. Revolut ponuja predplačniško debitno kartico, ki ima veliko funkcij, ki olajšajo potovanje. Te funkcije so: brezplačen račun, menjava v 31 valutah (maksimalno 6000 eurov na mesec brez provizije) in zastonj dvigi denarja na bankomatih po svetu do 200 eurov na mesec.

Tripadvisor

Tripadvisor je platforma in skupnost raznih popotnikov iz vsega sveta, ki ocenjujejo vse od muzejev, restavracij in znamenitosti. Pomagal vam bo pregledati ocene prej omenjenih muzejev in znamenitosti in oblikovati najboljše možno potovanje ali izlet.

Culture Trip

Culture Trip aplikacija je vaš včasih skoraj nujen sopotnik na potovanju. Na aplikaciji lahko odkrijete razne znamenitosti in kraje, ki so predlagani s strani turističnih strokovnjakov in lokalnih vodnikov. V aplikaciji lahko tudi planirate svoje izlete in rezervirate razne izkušnje.

Citymapper

Citymapper vam bo povedal, koliko stane enosmerna, dnevna ali kakršna koli vozovnica javnega prevoza, bodisi avtobusa, metroja, tramvaja … Prav tako vam bo pokazal cene storitev, kot so Uber, za enako razdaljo. Prednost te aplikacije je tudi ta, da vam bo povedala, ali so trenutno zastoji na poti in tudi, ali je morda težava z metrojem in bo zamudil.

Uber ali Bolt

Resnica je taka: velikokrat vas bodo taksisti v mestih in državah, katerih jezika ne poznate ali govorite, prevarali, zaračunali astronomsko velike vsote za prevoz, ki bi v normalnih okoliščinah stal veliko manj, in velikokrat ne bodo niti vklopili svojega metra. Z uporabo storitev Uberja in Bolta se boste temu izognili. Ta prevoznika sicer ne obratujeta v vseh državah, vendar pokrivata dobršen del Evrope in zahodnega sveta. Bolt je tudi po navadi malenkost cenejši od Uberja, vendar ne zajema toliko držav kot njegov konkurent.

Zveza ŠKIS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button