Življenjski slog

Ali opozorilo pred škodljivimi vsebinami deluje?

Zagotovo si na internetu že kdaj naletel na opozorilo pred škodljivimi vsebinami ali trigger warning v angleščini. Nekateri z opozarjanjem celo pretiravajo ali pa ga izrabljajo, zato si raziskovalci niso enotni glede učinka, ki ga imajo na naše zdravje.

Kaj je opozorilo pred škodljivimi vsebinami oz. trigger warning?

V popularni kulturi so se pojavili okoli leta 2011, pravo poplavo teh opozoril pa smo doživeli med 2013 in 2015. Opozorilo pred škodljivimi vsebinami oz. trigger warning je sporočilo, ki gledalca, bralca ali sodelujočega opozori, da lahko vsebina povzroči močan čustven odziv. Članek, knjiga, film, video ali drug medij lahko vsebuje žaljivo, nazorno, nasilno in predvsem neprijetno vsebino, zato skušajo avtorji z opozorili posvariti ljudi.

Predvsem so opozorila namenjena ljudem s težavami v mentalnem zdravju, pri katerih bi lahko taka vsebina sprožila neželen odziv. Vendar se javnost in raziskovalci trenutno sprašujejo, ali so opozorila sploh učinkovita. Nekateri namreč menijo, da povzročijo več škode kot koristi.

Opozorila so vedno prisotna.
Opozorila se lahko pojavijo pred različnimi spletnimi vsebinami: članki, slikami, videoposnetki …

Ali opozorila pomagajo osebam, ki so preživele travmo?

Približno 10 odstotkov ljudi, ki preživijo travmo, razvije PTSD (posttravmatsko stresno motnjo). Oboleli lahko travmatično izkušnjo podoživijo z določenimi stimuli, ki so velikokrat del neprijetne vsebine. Opozorila pred škodljivimi vsebinami naj bi take osebe pripravila na neprijetno vsebino, ki se ji lahko tako tudi izognejo.

Kritiki na drugi strani pa menijo, da izogibanje škodljivim vsebinam le poglablja PTSD motnjo. Pravijo, da diskusiji o spolnem nasilju nikoli ne sledi dejansko spolno nasilje, zato lahko oseba mirno predela travmo. Vendar se tukaj pojavlja vprašanje, ali so učilnica in druga javna mesta sploh primerna za procesiranje travmatičnih dogodkov. Oseba bi morala biti v takih trenutkih pod nadzorom strokovnjaka in v nadzorovanem, umirjenem okolju.

Drugi menijo, da lahko opozorila škodijo tudi ljudem, ki nimajo PTSD motnje ali drugih težav z mentalnim zdravjem. Nedavna študija pravi, da so ljudje ob pojavu opozoril postali slabe volje. Raziskovalci so zato zaskrbljeni, da bodo nekateri ob opozorilih celo pod večjim stresom in bolj anksiozni. Ljudje se namreč s pomočjo opozorila pripravimo na neprijetno vsebino, zato je lahko naša rekacija še slabša, kot bi bila drugače.

Se pa strokovnjaki strinjajo, da so vsi zgoraj opisani problemi trenutno zgolj špekulacije. Študij tega področja namreč ni veliko, vzorci so majhni, opozorila so bila različno definirana, rekacije sodelujočih pa niso bile enotno izmerjene. Zato bo trajalo še leta, preden bomo lahko potrdili ali ovrgli trditev, da opozorila škodijo oz. pomagajo našemu mentalnemu zdravju. Do takrat bomo morali na vsakem posameznem primeru ugotoviti, ali je opozorilo potrebno in kako se bodo nanj odzvali ljudje.

 

 Dostop.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button