FotoVideoZabava

Zala Kralj & Gašper Šantl z Mambo Kingsi (na Štukovem odru)

Kljub temu, da je bila letošnja zima ena milejših v zadnjem obdobju, ji študentske maškare z odganjanjem niso prizanesle.

Študentsko pustovanje je v torek dvorano Štuka do zadnjega kotička napolnilo s pisanimi maskami vseh vrst, ki so v ritmih Mambo Kingsov zažurale do jutra in pregnale zimo.

Pustovanje je eden najstarejših običajev pri nas, saj izvira že iz predkrščanskih časov. Sedem tednov pred Veliko nočjo, se našemimo v pustne maske in s tem odženemo mrzlo zimo ter prikličemo toplo pomlad. Običaju pustovanja pa je zvest tudi Oddelek za interesne dejavnosti študentov Študentske organizacije Univerze v Mariboru, ki je na pustni torek pripravil noro zabavo z vsemi ključnimi elementi pustovanja.

Odganjanje temačnih zimskih sil so otvorili koranti, ki so svoj pohod med študentskimi domovi zaključili na Štuku. Tam so jih že pričakale številne razposajene maškare in slastni krofi. Moderator dogodka Vid nas je na kratko podučil o običaju korantovanja in napovedal tekmovanje za najboljšo masko z bogatimi nagradami. Zatem je na oder stopila znana slovenska skupina Mambo Kings in s preigravanjem priljubljenih glasbenih hitov zagotovila podlago za noro zabavo.

tudentsko pustovanje 2019 - različne maske| Cel večer so pod odrom plesale maškare vseh velikosti in oblik.
Študentsko pustovanje 2019 - Mambo Kings | Mambo Kingsi so stari znanci dobrih zabav.
Študentsko pustovanje 2019 - Zala in Gašper maske | Pustna Zala in Gašper.
Študentsko pustovanje 2019 - Zmagovalna skupinska maska | Zmagovalna skupina potapljačev.

  Štukova dvorana je bila do zadnjega kotička napolnjena s pisanimi maskami vseh vrst. Med gnečo smo lahko srečali strašila, potapljače, banane, arabske šejke in različne predstavnike živalskega kraljestva. V vsej tej pustni gneči se je še vedno našel prostor za ples. Še posebej so izstopale skupinske maske, ki so z raznimi norčijami želele pritegniti pozornost odločevalcev nagradnega tekmovanja. Mambo Kingsi so na oder povabili tudi odlični maškari, ki sta upodabljali Zalo Kralj & Gašperja Šantla in za trenutek smo že pomislili, da sta pred nami prava predstavnika Slovenije na prihajajoči Evroviziji.

  Ko je atmosfera v dvorani dosegla vrhunec in je bilo pustovanje v polnem pogonu, je napočil čas za razglasitev zmagovalcev. Pri najboljši posamezni maski se je malce zapletlo, saj sta se prvi dve izbiri za najboljšo masko, to sta bili Einstein in nevesta, očitno izgubili v morju maškar in smo zmagovalca dobili šele v tretjem poizkusu. To je bil Joker, slavni lik iz filmov o Batmanu. Nagrado za najboljšo skupinsko masko pa je suvereno pobrala zares številna ekipa potapljačev, ki so cel večer, opremljeni z potapljaškimi maskami in kisikovimi bombami, pridno »plavali« po dvorani.

  Pustovanje so sklenili Mambo Kingsi, ki so za ogreto množico igrali še dolgo v noč. Priča smo bili mnogim domiselnim in komičnim maskam. Študenti so dokazali, da premorejo veliko kreativnosti in seveda, da se znajo zabavati. Čeprav smo imeli opravka z milejšo zimo, ji s pustovanjem nismo prav nič prizanesli.

   

  Vid JERČIČ
   Vid JERČIČ
  Miha HORVAT

  Sorodni članki

  Back to top button