Šport

NBA: Za božič Dončić proti prvakom, LeBron podaljšal pogodbo z jezerniki

Košarkarska liga NBA je objavila spored za prve tri tekmovalne dni nove sezone, ki se bo začela 22. decembra.

Od Slovencev bo prvi na parket stopil Luka Dončić, ki bo drugi dan, 23. decembra, gostoval pri Phoenix Suns, dva dni pozneje, torej 25. decembra, pa pri aktualnih prvakih LA Lakers.

Za božič bosta prvič zaigrala tudi Goran Dragić in Vlatko Čančar. Slednji bo z Denver Nuggets gostil LA Clippers, Miami Heat pa bo gostoval pri New Orleans Pelicans.

Uvodni dan sta na sporedu dve tekmi. V Los Angelesu se bosta udarila mestna tekmeca LA Lakers in LA Clippers, na drugi strani ZDA pa bo pri Brooklyn Nets gostoval Golden State Warriors.

Prve pripravljalne tekme bodo že 11. decembra.

LeBron James podaljšal pogodbo z Lakers

Ameriški košarkarski zvezdnik LeBron James je podaljšal pogodbo z aktualnimi prvaki lige NBA Los Angeles Lakers. Tako poročajo tuje tiskovne agencije, ki navajajo njegovega agenta Richa Paula. Po koncu zdajšnje pogodbe bo 35-letni James do konca sezone 2022/23 zaslužil še dodatnih 85 milijonov dolarjev, poročajo ameriški mediji.

Kljub podaljšanju pogodbe Jamesa, ki bi mu zdajšnja potekla po sezoni 2020/21, jezerniki čakajo še na končni “da” Anthonyja Davisa glede nove pogodbe. Ta bi jo naj z LA Lakers podpisal v naslednjih dneh pred začetkom nove sezone.

Udarni dvojec je letos osvojil ligo NBA, potem ko sta bila skupaj s soigralci boljša od Miami Heat Gorana Dragića s 4:2 v finalu končnice v zavarovanem zdravstvenem mehurčku na Floridi.

Eden najboljših košarkarjev v zgodovini lige NBA je v letošnji končnici v povprečju dosegal 27,6 točke, 10,8 skoka in 8,8 podaje na tekmo ter osvojil svoj četrti šampionski prstan. Desetič je igral v finalu.

James v ligi NBA igra vse od leta 2003. Na naboru so ga kot prvega izbrali Cleveland Cavaliers. Z njimi je nato v drugem poskusu leta 2016 osvojil tretji šampionski prstan. Dva je pred tem osvojil z Miamijem v letih 2012 in 2013. Pred začetkom sezone 2018/19 se je preselil v Los Angeles, tam pa bo po novi pogodbi ostal še tri sezone.

 

Pred začetkom nove sezone 48 pozitivnih testov

Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA je sporočilo, da je na zadnjih testiranjih med 24. in 30. novembrom pozitivne teste na novi koronavirus devet dni pred začetkom pripravljalnih tekem oddalo kar 48 igralcev. Gre za velik porast covida-19 med igralci glede na zadnje negativne teste v končnici lige v mehurčku na Floridi.

Pri ligi NBA so opravili 546 testov, saj bodo kmalu že prve pripravljalne tekme, nova sezona se bo začela 22. decembra. Pred tem ni imela liga NBA nobenih pozitivnih testov vse od začetka lanske končnice v karantenskem mehurčku na Floridi do konca sezone sredi oktobra. Ena od ekip, Golden State Warriors, je ta teden že zamaknila začetek treningov pred novo sezono, ker so igralci oddali pozitivne teste.

Pri ligi NBA so zapisali, da bodo med sezono dnevno testirali vse igralce.

Tudi stopnja okuženosti v ligi je višja kot kdaj koli prej vse od začetka pandemije. Novi pozitivni izvidi kažejo, da je okuženih 8,8 odstotka igralcev lige.

Po novih strogih pravilih lige glede covida-19 morajo igralci, ki oddajo pozitivne teste, nemudoma v karanteno za vsaj deset dni; v tem času tudi ne smejo trenirati. Če imajo ob pozitivnem testu tudi simptome covidne bolezni, morajo prisilno počivati še dlje.

 

 STA
Pixabay
ikona snemalec NBA

Sorodni članki

Back to top button