FotoKultura

Mavričen Maribor: uspešno izpeljana prva Parada ponosa

Prva Parada ponosa je z udeležbo presenetila organizatorje, saj je prišlo okoli 800 ljudi. Parado so podprli mnogi znani, med drugim tudi Aleksander Čeferin, predsednik UEFA. Nagovor je podal župan Maribora Aleksander Saša Arsenovič, ki je bil častni pokrovitelj dogodka.

Parada ponosa s sloganom »Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti« je bila organizirana pod vodstvom Mladinskega kulturnega centra Maribor z ekipo programa Maribor skozi rožnata očala. Sodelovala je še romunska organizacija Go Free. Potekala je v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom.

Dogodka se je udeležilo 800 ljudi, kar je bilo za organizatorje veliko presenečenje in spodbuda. Prisotni so dan označili za zgodovinski, saj označuje začetek boja proti vsem oblikam diskriminacije. Maribor naj bi tako danes naredil prvi korak proti temu, da postane varno mesto za vse ljudi.

Glavno sporočilo dogodka je bilo, da je Maribor postal mesto miru in ljubezni oz. bil je storjen vsaj prvi korak proti temu. Za mnoge pripadnike LGBTQ+ skupnosti je bila danes uresničitev sanj. Zaradi pričakovanih težav so organizatorji poskrbeli za dodatno zaščito na dogodku, kljub vsemu pa je bila parada izpeljana brez problemov.

V barvah mavrice po mariborskih ulicah

Parada ponosa se je pričela z živahnim zbiranjem udeležencev na Glavnem trgu. Nato se je začel protestni pohod po ulicah Maribora, ki se je končal na Trgu svobode. Nagovore je začel župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je pokazal podporo za LGBTQ+ skupnost.

Naslednja je nastopila glavna organizatorka iz Mladinskega kulturnega centra Maribora, Marija Gučak. Med drugim je povedala, da ji današnji dan daje upe, da se bo Maribor sčasoma razvil v svobodno in prosto mesto za vse.

Maribor, LGBTQ, ljubezen, parada ponosa | Dogodka se je udeležilo največ mladih, kljub temu pa je bilo nekaj odraslih in starejših obiskovalcev.
Maribor, LGBTQ, ljubezen, parada ponosa | Podporo za LGBTQ+ skupnost je izrazil tudi župan Maribora Aleksander Saša Arsenovič.
Maribor, LGBTQ, ljubezen, parada ponosa | Organizatorji so poskrbeli, da so lahko vsi bili odeti v mavrične barve in opremljeni z napisi.

  “Danes slavimo ljubezen”

  Podpora je prišla tudi iz romunske organizacije Go free. Andra Camelia Cordos je poudarila, da je danes dan “da proslavimo nas”. Nato je še nekaj besed spregovorila Sophie Honey, veleposlanica Velike Britanije v Sloveniji. Njene besede so med drugim bile, da “danes slavimo ljubezen, raznolikost, odprtost in odločnost”.

  Zadnji dve pa sta spregovorili Simona Muršec iz Društva parade ponosa Ljubljana in blogerka Lea Dvoršak. Simona Muršec je dogodek označila za zgodovinski korak za našo državo. Na koncu je o svojih izkušnjah z Mariborom spregovorila še Lea Dvoršak, ki je povedala, da se kot pripadnica LGBTQ+ skupnosti v Mariboru do danes ni počutila dobrodošlo.

  Ob koncu nagovorov je bilo še poskrbljeno za krajši zabavni program, za katerega je s poezijo poskrbel Rene Volker ter s petjem Sebastijan Lukovnjak. Nagovore ter zabavni program je cel čas spremljalo ploskanje ter kriki navdušenih obiskovalcev.

  Podpri parado, izobesi zastavo

  Parada ponosa je bila podprta tudi s strani znanih organizacij, ki so skupaj izobesile več kot 40 mavričnih zastav v podporo današnjega dogodka. Med drugim so jo izobesili Častnik Večer, Vetrinjski dvor, Zavarovalnica Sava …

   

   Mojca KUPČIČ
   Patrik KOCIPER

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button