Kultura

Festival StopTrik o animaciji kot orožju

V Mariboru se danes začenja 10. Mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik. Letošnji program je zasnovan po navdihu intelektualnega in umetniškega eksperimenta Theodoreja Usheva, ki je v Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) imenoval najbolj smrtonosne družbene grožnje in menil, da jih lahko umetnost animacije premaga.

V Mariboru se bo največji tovrstni festival v Evropi odvil ta teden. Skrčena različica pa med 6. in 8. novembrom v Lodžu na Poljskem. Osrednje mariborsko prizorišče bo Vetrinjski dvor, dogajalo pa se bo tudi v GT22 in Lutkovnem gledališču Maribor.

“StopTrik se osredotoča na skupnost ustvarjalcev in gledalcev, katerim festival ponuja priložnost za ustvarjalne interakcije. Stop animacija nas povezuje, nam daje skupni jezik, skupne skrbi in skupna polja radovednosti,” sta poudarila direktorja festivala Olga Bobrowska in Michal Bobrowski.

Četudi je covid-19 ohromil življenje in kulturno produkcijo, so organizatorji odločeni, da festival izvedejo v živo. “StopTrik gradi na ideji, da festivalsko druženje pomeni poglobljeno razpravo, izmenjavo stališč o funkciji in estetiki umetnosti ter splošnejšo razpravo o pojavih in usmeritvah sodobnega družbenega in političnega okolja. Če odprete oči, boste videli, kako opustošen je postal javni diskurz in kako marginalizirana je danes kritična recepcija umetnosti in medijev,” sta dodala direktorja.

Letošnji program sta zasnovala po navdihu eksperimenta bolgarskega animatorja Theodoreja Usheva. “V Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje oz. anti vrednote in drzno (morda tudi naivno) trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. V posebnem retrospektivnem programu, ki povzema naše desetletne poskuse združevanja razmišljanja o ustvarjanju animiranega filma in kritičnega odziva, ponazorimo vsako anti vrednoto, ki jo je omenil Ushev, z eno izvrstno stop animacijo ali eksperimentalnim animiranim filmom.”

StopTrik s tremi sklopi mednarodnega tekmovanja

Kot vsako leto bo festival v produkciji mariborske Pekarne Magdalenske mreže tudi letos predstavil tri sklope mednarodnega tekmovanja, v katerem bodo tekmovale sodobne produkcije, narejene v tradicionalni tehniki stop animacije. V sklopu Borderlands se bodo pomerili eksperimentalnimi in hibridnimi filmi, ki se poleg stop animacije poslužujejo še drugih tehnik.

V sklopu Projektor bosta organizirani predavanji o kinematografiji prihodnosti. Sodelavci konzorcija Film v Mariboru bodo govorili o Mariboru kot filmskem mestu. Na okrogli mizi pa bo pogovor tekel o vlogi festivalov v času podnebne krize, naraščajočega fašizma in nacionalizmov.

V sklopu TrikShowa 2020 se bo občinstvo skozi pogovor z avtoricami in avtorji seznanilo z zakulisjem nastajanja animiranega filma. Festival pa organizira tudi pogovor z mentorico Workshot delavnice stop animacije Špelo Čadež.

Tokratna festivalska edicija gosti tudi filmsko-vzgojni program za mlade Ostrenje pogleda. Ta skozi stik s filmom in pogovore pri udeležencih spodbuja kritično mišljenje. Mlade pa vodi skozi proces nastajanja in pisanja filmske kritike.

Festival bosta letos pospremili dve razstavi, 10 let festivala StopTrik in Fotogank. Na prvi bodo razstavljeni plakati, festivalski napovedniki in stop animacije iz delavnic preteklih desetih let. Na drugi pa bo predstavljeno delo skupine šestih fotografij in fotografov. Ti so svoja in dela drugih avtorjev v času karantene na ogled ponudili preko projekcij z domačega balkona na pročelje sosednjih stavb.

 

 STA
StopTrik Facebook

Sorodni članki

Back to top button