Okolje

Mikroplastika v eni skodelici čaja presega ogromne količine

Črni čaj je dober za vnos kofeina in povečanje dnevne energije. Zeleni čaj nas pomirja. Metin čaj uravnava prebavo. Kamilični čaj se uporablja za praktično vse težave. A sedaj nas skupaj z vsemi zdravilnimi učinki ob pitju čaja čaka še mikroplastika - in to v ogromnih količinah.

Nekateri proizvajalci čaja so navadne papirnate čajne vrečke pred kratkim zamenjali s plastičnimi. To je sicer čisto nazadovanje glede na vse spremembe, ki se zadnje čase dogajajo v sklopu podnebnega aktivizma. Ta poskuša s polic spraviti čim več izdelkov iz plastike. Ampak problem ne predstavlja le plastika, temveč tudi milijarde mikroplastičnih delcev, ki s tem pridejo v čaj, je pokazala nova raziskava.

Raziskava je bila izvedena na Univerzi McGill v Kanadi. Da ne bi vplival na rezultate, so raziskovalci čaj odstranili iz teh plastičnih čajnih vrečk in jih nato namakali v vodi segreti na 95°C. Ob preučevanju vsebine so ugotovili, da se je iz vsake čajne vrečko v vodo spustilo povprečno 11,6 milijarde mikroplastičnih in 3,1 milijarde še manjših, nanoplastičnih delcev.

V čaj se zaradi vrele vode spusti večja količina mikroplastike kot je v drugi hrani in pijači .

So plastične ali “svilene”?

Nove čajne vrečke so v angleščini sicer oglaševane kot “svilene” (silken). Narejene pa so iz enakih snovi kot plastične steklenice, zato se ne da zanikati, da so plastične. Tako velike količine mikroplastike pa se v vodo najverjetneje izpustijo zaradi tega, ker je voda vrela oz. zelo segreta.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer pred kratkim izdala obvestilo, da mikroplastika v pitni vodi zaenkrat ne predstavlja večjega tveganja za zdravje ljudi. A že ob tem je navedla, da za dokončno potrditev ni na voljo dovolj informacij. Zato je hkrati pozvala še k nadaljnjim raziskavam na tem področju.

Povprečen človek naj bi v enem tednu zaužil 5 gramov mikroplastike, kar je teža bančne kartice.

Mikroplastika je na žalost že vsepovsod

Pitna vodna, deževnica, sneg na Arktiki, oceani – mikroplastika je povsod. Tudi, če ne piješ čaja, jo imaš trenutno v prebavnem sistemu. Raziskava, izvedena pred kratkim, trdi, da povprečen Američan na leto konzumira več kot 74 tisoč mikroplastičnih delcev. A čeprav je ta številka velika, se sedaj zdi, da je količina mikroplastike, ki jo spusti plastična čajna vrečka, še toliko večja.

WHO je torej pozval k nadaljnjim raziskavam na področju tega, ali mikroplastika škodi zdravju ljudi. Glede na to, da jo lahko najdemo povsod, bi se morda morali začeti spraševati, kaj sploh lahko storimo, v primeru, da nam škodi. Razen tega, da še dalje poskušamo omejiti količine odvržene plastike, verjetno ne kaj veliko.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button