Okolje

Orkan Lara bo Louisiano zadel z 241 km/h močnimi vetrovi

Orkan Lara, ki je letošnji najmočnejši orkan v ZDA, je ob 8. uri zjutraj po srednjeevropskem času, dosegel Louisiano. Nevihta kategorije 4 vzbuja strah, da bi lahko nižje obalne predele zalila z morsko vodo.

Nacionalni center za orkane v ZDA je sporočil, da je nevihta udarila v bližini meje s Teksasom, in sicer z vetrovi, ki so pihali 241 km/h. Nevihta lahko povzroči tudi uničujoče, 6 m visoke valove.

Oblasti so sicer to območje, obalni predel Teksasa in Louisiane, evakuirale že leta 2005, ko jo po njem pustošil orkan Rita.  Že takrat pa mnogi niso zapustili svojih domov. V prihajajočih urah grozote, ki jo bo povzročil orkan Lara, se bo zunaj dogajalo marsikaj. Uradniki pravijo, da bodo škodo lahko ocenili šele z jutrom, ko bodo tudi pričeli z misijo iskanja in reševanja ljudi.

Okoli 150 ljudi, ki živijo v dvignjenih hišah, prikolicah in avtodomih, je odklonilo zapustiti svoja domovanja. “To je zelo žalostno,” pravi Ashley Buller, asistent direktorja za izredne razmere. “Naredili smo vse, da bi jih spodbudili, da odidejo na varno.”

Nevihta 4 stopnje lahko uniči ogromne površine, ki posledično več tednov in tudi mesecev po opustošenju še niso primerne za bivanje. Takšno uničenje bi pomenilo dodaten udarec za državo, ki se že tako ali tako težko spoprijema s pandemijo koronavirusa. Predeli Louisiane za katere je predvidena evakuacija, so tudi območja z izredno visokim številom okuženih s covid-19.

 

 DOSTOP.si (vir)
Pixabay
ikona snemalec ABC13 Houston

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button