Okolje

Benetke: kanali so brez vode, gondole pa plujejo po blatu

Benetke se v zadnjih dneh soočajo z nenavadno nizko oseko, ki gondolam in reševalnim vozilom onemogoča plutje po kanalih mesta. Turisti, ki so v času beneškega karnevala prišli v mesto, pa lahko z mostov opazujejo plovila, ki so obtičala v blatu.

Benetke se v tem obdobju običajno soočajo s poplavami, vendar večji del Italije že nekaj časa pesti huda suša. Po mnenju strokovnjakov so za sušo v Benetkah odgovorni pomanjkanje dežja, visok tlak in polna luna. Z nizko gladino morja se soočamo tudi v Sloveniji in na Hrvaškem.

V italijanskih Alpah je v zadnjih mesecih zapadlo 53 odstotkov manj snega od povprečja. V porečju reke Pad se je količina padavin zmanjšala za 61 odstotkov, prizadet pa je bil tudi severni in osrednji del Apeninov.

To je zaskrbljujoče, saj je sneg pomemben vir vode spomladi in poleti. Pomanjkanje snega pa bo poslabšalo že tako težke razmere, saj sta huda suša in vročinski valovi, ki jih je Italija doživela poleti, močno prizadela italijanske vodne vire in povzročila velike težave v kmetijstvu.

V luči tega je italijanska okoljska organizacija Legambiente v ponedeljek vladi predstavila strategijo za vodo, s katero si prizadeva zmanjšati porabo vodnih virov v državi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button