Kulsko

Praznično okrašena soba je lahko vir požara

Si tudi ti ponosen lastnik adventnega venčka in prazničnih okraskov? A prav različni okraski so lahko krivi za izbruh požara doma. Po podatkih Zavarovalnice Triglav in statistik Centra za obveščanje je ravno obdobje božično-novoletnih praznikov požarno najnevarnejše v Sloveniji.

Še posebej nevarni so lahko adventni venčki oziroma sveče na njih. Po spletu nesrečnih okoliščin lahko namreč povzročijo požar z manjšo ali večjo materialno škodo.

Naravni venčki zagorijo hitreje od umetnih, nevarnost pa predstavlja tudi okrasje na božičnem drevescu.

“Venčki se v štirinajstih dneh oziroma treh tednih posušijo, v bližini plamena pa sproščajo eterična olja. Ta se izredno hitro vnamejo in venček začne goreti. Če je v okolici venčka še gorljiv material, kot so časopisni papir, revije ali vnetljivi prti, se požar hitro prenese na celotno mizo in okolico,” opozarja poklicni gasilec in inštruktor ter vodja ene od čet v Gasilski brigadi Ljubljana Boštjan Žagar.

Čeprav lahko požar povzročijo tako naravni kot plastični adventni venčki, pa med njima vseeno obstaja razlika. Suh naravni venček se bo namreč po zagotovilih strokovnjakov vnel in zgoreval hitreje od plastičnega.

Več o tem, kako pogasiti adventni venček, pa v videu.

Pazljivo z nizkocenovnimi lučkami na novoletnih jelkah

Nič manj nevarne niso novoletne jelke in njihovo okrasje. Prav lučke so namreč statistično najpogostejši vir vžiga novoletne jelke. Zaradi velikosti plamena in hitrega požarnega preskoka na okoliške predmete so požari na novoletnih jelkah celo nevarnejši od gorečih venčkov.

Kot opozarjajo gasilci, bo podobno kot pri venčkih naravna jelka hitreje zgorevala in vnela tudi bližnje predmete. Pri umetni jelki je odvisno, iz česa je narejena.

Kako preprečiti, da adventni venček zagori? 

Pomembno je predvsem, kam in kako postaviš adventni venček s svečami in smrečico z lučkami:

  • najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljivih snovi, na primer omar.
  • Nikoli ob edini izhod iz prostora ali tako, da se venček ali smrečica lahko prevrne; to je še posebej pomembno, če imate doma hišne ljubljenčke.
  • Adventni venčki naj bodo na negorljivi podlagi, namesto svečk je varneje, če uporabljate lučke na baterije.
  • Če uporabljaš svečke, jih redno menjavaj, preden pogorijo do dna.
  • Morebitne svečke naj bodo v negorljivih podstavkih (na primer steklenih), ki naj bodo tako visoki, da plamen ne more zajeti zelenja ali okrasja v bližini. Priporočljivo je tudi, da venček iz naravnega materiala pred prižiganjem sveč zmočiš z vodno prho.
  • Svečke ali lučke na adventnem venčku oziroma smrečici naj gorijo le, če si v bližini.

Poskrbi, da praznično okrašena soba ne postane praznična nočna mora.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button