Prehrana

Sestanek ŠOS in ministra: dvig subvencije na 4,5 evra, poostreno tudi nad kakovost bonov

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije so se danes srečali z ministrom, pristojnim za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luko Mescem in se dogovorili o nadaljnjih korakih pri ureditvi področja subvencionirane študentske prehrane. Na ministrstvu za delo poleg priprave zakonodaje, ki bo dvignila subvencijo za študentske bone, in prenovo kriterijev za študentsko prehrano v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) napovedujejo tudi poostren nadzor nad kakovostjo ponudbe.

Dvig subvencije in kakovosti hrane

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes spomnil, da se je v zadnjih dneh vnela debata, ker se je zgodil dvig cene študentskih bonov. Ob tem pa so se pojavile tudi kritike študentov, kaj dobijo za svoj denar. “Našel se je namreč tudi ponudnik, ki je, če se ne motim, za pet evrov ponujal kos pice, jabolko in sladico kot polnovreden obrok. Kar seveda ni namen študentske prehrane, niti ni to nekaj, kar naj bi država subvencionirala,” je bil kritičen minister.

Na današnjem sestanku s predstavniki ŠOS so tako iskali možne rešitve, kako to preprečiti. Minister je napovedal dvig subvencije na 4,5 EUR, ki bo izvedena preko izredne uskladitve ter redne uskladitve višine subvencije z inflacijo. Prva se bo izvedla preko spremembe Zakona o subvencioniranju študentske prehrane, druga pa že s 1. marcem 2023.

S tem želijo preprečiti, da bi ponudniki podražitve prevalili na hrbet študentov. Predlog zakona bodo predstavili v kratkem, je še napovedal minister.

Dvigniti želijo tudi kakovost prehrane, saj po ministrovi oceni “kos pice ni polnovreden obrok in ni kosilo”. S strateškim svetom za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu, ki se je prvič sestal v torek, so se zato dogovorili, da na ministrstvu v sodelovanju s ŠOS sestavijo izhodišča za prenovo kriterijev študentske prehrane. Pripravili bodo predloge sprememb Pravilnika o subvencioniranju študentske prehrane ter razpisa s ciljem zagotovitve kakovostnega, zdravega in polnovrednega obroka za študente v okviru subvencionirane študentske prehrane.

S ŠOS, ki ima s študentskimi inšpektorji vodilno vlogo na tem področju, pa so se dogovorili tudi za sproten nadzor nad kakovostjo študentske prehrane.

Študentska prehrana mora ostati zdrava

Predsednico ŠOS Marike Grubar veseli, da je bil odziv na ministrstvu hiter in da so se uspeli uskladiti v smeri, ki bo dobra za študente. Morda je bilo na mnenje res treba počakati nekaj dni, a si je za take stvari po njenih besedah treba vzeti čas, narediti analizo področja in dobro premisliti.

Ob tem je poudarila, da je za celoten sistem študentske prehrane oz. da ta sploh obstane pomembna raznolika ponudba in predvsem zdrav obrok. “Želimo si, da bi v prihodnje ravno s sodelovanjem in poostrenim nadzorom dosegli, da bi ti obroki ustrezali razpisom in tudi da bodo razpisi to v prihodnje dodatno spodbujali,” je dejala.

ŠOS je opozorila tudi na druga področja socialnega položaja študentov

Predstavniki ŠOS so na sestanku opozorili tudi na druge problematike in ministrstvo pozvali k reševanju. Odprli so tematike zagotovitve brezplačnih menstrualnih pripomočkov na srednješolskih in visokošolskih zavodih, združevanja Zoisovih in državnih štipendij, uskladitve višine državnih štipendij z inflacijo, opozorili na (delovno)pravno praznino pri opravljanju študijskih praks ter pozvali k uskladitvi pokojninske dobe, pridobljene s študentskim delom, z minimalno plačo.

STA, ŠOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button