Prehrana

Je avokado sadje ali zelenjava?

Avokado je vsestranski, zdrav in okusen, ostaja pa vprašanje: je avokado sadje ali zelenjava? Beri naprej, da ugotoviš odgovor na to pereče vprašanje!

Jasno je, da je najboljši način za uživanje avokada na toastu, z jajcem in začimbami. Ali pa narezan na avokado krompirčke. A kljub okusnim načinom uživanja avokada večina ljudi o tem priljubljenem, trendovskem sadežu ve presenetljivo malo.

Kakšna je razlika med sadjem in zelenjavo?

Preden odgovorimo na glavno vprašanje je pomembno razumeti razliko med sadjem in zelenjavo. Prva stvar, ki jo moraš vedeti, je, da obstajata dve obliki klasifikacije: botanična in kulinarična. Zanimivo dejstvo je, da je en rastlinski izdelek lahko v eni kategoriji sadje in v drugi zelenjava!

Za botanično klasifikacijo kot sadje mora izdelek vsebovati seme in se razviti iz cveta rastline. Zato so slive, jabolka in grozdje vse sadje. Vendar pa so vsi drugi užitni deli rastline, kot so listi, stebla in korenine, zelenjava. No, pri klasifikaciji sadja in zelenjave v kuhinji gre vse za okus. Sadje ima sladek ali kisel okus in je odlično za omake ali sladice. Zelenjava ima slan okus in se pojavlja bodisi kot priloga ali kot glavna jed.

avokado, sadje, zelenjava
Obstajata dve obliki klasifikacije, to sta botanična in kulinarična.

Je torej avokado sadje ali zelenjava?

Avokado se razvije iz cveta, zato je z botaničnega vidika sadje. Majhni zelenkasti cvetovi rastejo na drevesih v njihovi domači Mehiki. Kljub izpolnjevanju vseh pogojev za sadje pa avokado pogosteje glede na način, kako ga jemo, obravnavamo kot zelenjavo.

Avokado je sadje in zelenjava! Ali si vedel, da se avokado imenuje tudi aligatorska hruška? To je zaradi njegove oblike in debele, grobe kože.

avokado, sadje, zelenjava, hrana
Avokado pogosteje obravnavamo kot zelenjavo, zaradi načina, kako ga jemo.

Ali je avokado zdrav?

Morda si slišal, da je avokado superživilo. Avokado je bogat z nenasičenimi maščobami (to je dobra vrsta maščob), ki lahko pomagajo znižati raven holesterola in vsebuje ogromno vlaknin. Prav tako ti zagotavlja skoraj 20 vitaminov in mineralov, vključno s kalijem, folati, B6 in vitamini C in E.

Avokado je odličen za dodajanje k vsaki jedi. Uživanje avokada je tudi odlično med nosečnostjo – en avokado da približno 41 odstotkov dnevne potrebe po folatih. Skratka, ne moreš zgrešiti z dodajanjem avokada na svoj krožnik.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button