PrehranaZdravje

Študentske organizacije pričenjajo s projektom Jem zdravo, študiram s polno paro!

Ob obletnici ustanovitve Svetovne zdravstvene organizacije 7. aprila vsako leto obeležujemo Svetovni dan zdravja. Študentske organizacije ob tej priložnosti ponovno pričenjajo s projektom Jem zdravo, s katerim želijo mlade spodbujati k bolj zdravemu in trajnostnemu prehranjevanju, obenem pa naslavljajo prehransko draginjo.

Namen projekta Jem zdravo je študentom na prijazen in predvsem bolj dostopen način približati zdrav način življenja in prehranjevanja ter dokazati, da lahko študenti uspešno usklajujejo študij z zdravim načinom življenja.

V okviru projekta bodo tako krovna Študentska organizacija Slovenije kot ostale organizacije po Sloveniji preko celotnega leta izvajale različne aktivnosti, s katerimi bodo študentom približale zdrav in trajnosten način prehranjevanja. V sodelovanju s fakultetami s področja prehrane in dietetike bodo tako študentom nudile nasvete in recepte za pripravo hitrih in zdravih obrokov.

Ob tem bo še posebna skrb namenjena dostopnosti prehrane, predvsem z vidika zmanjševanja stroškov in z vidika fizične dostopnosti. Natančneje, na področju celostnega urejanja (subvencionirane) študentske prehrane bo pozornost usmerjena v širitev sistema, kar bi v praksi pomenilo tudi zagotavljanje tovrstne prehrane za študente, ki bivajo ali študirajo zunaj večjih študijskih središč. Na ta način bodo študentske organizacije s konstruktivnim pristopom aktivno zasledovale izboljšanje položaja študentov in nasprotovale vsem idejam o zmanjšanju dostopnosti do študentske prehrane, ki bi jih prinesla napovedana ukinitev obstoječega sistema in uvedba študentskih menz.

Marike Grubar, predsednica ŠOS: ”S projektom Jem zdravo naslavljamo aktualno problematiko vse dražje hrane, ki ji tudi študenti ne moremo uiti. Glede na to, da sistem subvencionirane študentske prehrane nudi le en obrok na delovni dan, moramo študenti tudi drugače poskrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano. Zaradi pasivnosti pristojnega ministrstva, ki z le obljubljeno, a nerealizirano pripravo novih smernic še vedno ni naredilo prvih korakov k zagotavljanju bolj zdrave in kakovostne prehrane, smo se na tem področju aktivirale študentske organizacije. Kljub temu, da je minister pozabil na svoje obljube študentom, takoj, ko je višanje cen študentske prehrane izginilo iz naslovnic, pa pričakujemo, da bo tudi ministrstvo nemudoma pristopilo k pripravi omenjenih smernic ter zagotovilo sredstva za obljubljeno povišanje subvencij.”

ŠOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button