Prehrana

Najboljša svetovna restavracija leta 2021 Noma zapira vrata

Koebenhavnska restavracija Noma, ki je večkrat zasedla prvo mesto na seznamu 50 najboljših restavracij sveta, bo konec leta 2024 zaprla svoja vrata. Restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami bodo preoblikovali v laboratorij, posvečen inovacijam na področju hrane in razvoju novih okusov, so v Nomi zapisali na družbenem omrežju Instagram.

“Če želimo ostati Noma, se moramo spremeniti … Zima 2024 bo zadnja sezona Nome, kot jo poznamo,” je restavracija zapisala v objavi. Kot so navedli, začenjajo novo poglavje.

“Leta 2025 se bo naša restavracija spremenila v velikanski laboratorij – pionirsko testno kuhinjo, posvečeno inovacijam na področju hrane in razvoju novih okusov, ki bo sadove naših prizadevanj delila širše kot kdaj koli prej,” so pojasnili.

Kljub temu da bo Noma postala testna kuhinja, si bodo gostje še vedno lahko privoščili občasen obro. Pri tem čemer obljubljajo, da bodo občasno organizirali t. i. pop-up restavracije v Koebenhavnu in tujini. “Strežba gostov bo še vedno del tega, kar smo, vendar nas to, da smo restavracija, ne bo več definiralo,” so zapisali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by noma (@nomacph)

Redno med top 20 restavracij na svetu

Ime Noma je izpeljanka iz danskih besed za nordijsko (nordisk) in hrano (mad). Restavracija je začela obratovati leta 2003. Leta 2016 je nato svoja vrata zaprla in jih po dveh letih ponovno odprla na drugi lokaciji v danski prestolnici Koebenhavn.

Noma se je redno uvrščala med prvih 10 najboljših restavracij sveta. Leta 2019 je zasedla drugo mesto, med letoma 2010 in 2012 ter leta 2021 pa je veljala za najboljšo restavracijo sveta.

Tamkajšnji kuharski mojster Rene Redzepi je bil večkrat deležen pohval, da je z jedmi, kot so užitni borovi storži in ragu iz severnih jelenov, postavil temelje novi nordijski kuhinji.

Noma se zapira, ker ne zmore plačevati zaposlenih

Pripravniki v restavraciji Noma so šele tri mesece nazaj pričeli dobivati plačilo. Pred tem so delali zastonj, pozno v noč, mnogokrat opravljali monotona in izjemno zahtevna dela kot so nabiranje, iskanje ali lovljenje žive hrane. V zameno so pridobili izkušnje in reference, ki pa ne plačajo stanovanja in ostalih življenjskih dobrin.

Pri Nomi zanikajo, da bi za svoj uspeh izkoriščali delavce, vendar pa nekatera poročila kažejo, da so plače pripravnikov dodale dobrih 45 tisoč evrov na mesečni račun restavracije. Kar pa seveda smiselno oteži poslovanje. Chef Redzepi kot enega izmed razlogov sicer izpostavlja netrajnosten vidik elitne priprave hrane, ki je prišla do izraza predvsem po pandemiji covida.

STA, Telegraph
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button