Kultura

Na dunajskem opernem plesu bo prvič zaplesal tudi istospolni par

V dunajski operi bodo pisali zgodovino. Na 64. opernem plesu, ki predstavlja vrhunec dunajske plesne sezone, se bo namreč prvič zavrtel tudi istospolni par. Med 144 debitantskimi pari iz 11 držav sta Nemki Sophie Grau in Iris Klopfer.

Znameniti operni ples vsako leto v dvorani spremlja okoli 5000 gostov, pred televizijskimi zasloni pa se zbere tudi dva milijona gledalcev. Po strogem izboru vsako leto na dunajskem parketu zapleše 144 parov, ki veljajo za najboljše plesalce dunajskega valčka. Letos bodo morali poleg elegantnih gibov telesa pokazati tudi pevske sposobnosti, saj bodo dame prepevale ob Kmečki polki Johanna Straussa.

Sophie Grau in Iris Klopfer iz Nemčije bosta prvi istospolni par, ki bo plesal na “opernbalu”.

Spol ni pomemben, plešeš lahko s komerkoli

Letos bo “opernbal” poseben tudi zaradi plesa Sophie Grau in Iris Klopfer. Dekleti, ki sicer zunaj plesne dvorane nista par, se imata za nebinarni osebi, torej ne za žensko ne moškega. Prijateljici že od srednje šole želita dunajski operni ples izkoristiti tudi za to, da sporočita, da spol ni pomemben in da lahko plešeš s komerkoli želiš.

Vsako leto pritegnejo poglede tudi posebne gostje 87-letnega avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja. Po odpovedi ameriške smučarke Lindsey Vonn je letos njegovo vabilo sprejela 64-letna italijanska igralka Ornella Muti.

Med njegovimi izbrankami so bile doslej že Melanie Griffith, Paris Hilton, Dita von Teese, Sophia Loren, Pamela Anderson in Kim Kardashian.

Na plesu bodo nastopili še ruska sopranistka Aida Garifulina in poljski tenorist Piotr Beczala ter orkester Dunajske državne opere, orkester dunajskega opernega plesa ter Dunajski državni balet.

Tokrat so v zadnjem trenutku zamenjali dirigenta. Zaradi hude bolezni v družini je namreč sodelovanje odpovedal britanski dirigent Daniel Harding, zamenjal pa ga bo Američan James Conlon.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button