Trendi

V Seattlu prvi Amazonov supermarket brez blagajn

Ameriški trgovec Amazon, ki je svoj imperij zgradil s spletno trgovino, je odprl prvi supermarket brez blagajn. Trgovina v Seattlu se razprostira na 960 kvadratnih metrih površine, kar je petkrat več od sedanjih trgovin brez blagajn Amazon Go, in ponuja okoli 5000 izdelkov.

Amazon je doslej v več ameriških mestih odprl okoli 20 manjših trgovin Amazon Go, kjer se kupcem ni treba ustaviti na blagajnah. Tehnologija s pomočjo kamer, tehtnic v policah in drugih senzorjev beleži, kaj so vzeli s police, in tudi odtrga primeren znesek z njihovega računa prek posebne aplikacije.

Potem ko so delovanje tehnologije testirali na teh manjših trgovinah z omejenim številom izdelkov, so v Amazonu pripravljeni na večji format. V Seattlu je tako vrata odprl prvi supermarket s celovito ponudbo izdelkov, imenovan Amazon Go Grocery.

Najprej želijo testirati obstoječo ponudbo, zato pri Amazonu novih supermarketov še ne načrtujejo. Če bo ta trgovina uspešna, pa bi lahko Amazon nadaljeval svoj pohod na ameriškem trgu.

Amazon ima sicer že v lasti ameriško trgovsko verigo Whole Foods, ki pa Amazon Go tej verigi ni tekmec, pač pa se dopolnjujeta. Na Amazonu pravijo: “Potrošniki nakupujejo na zelo različne načine, na številnih različnih lokacijah. Naša naloga je ugotoviti, kako dodati vrednost.”

V ZDA sicer potrošniki letno za špecerijo namenijo okoli 800 milijard dolarjev letno, od tega le dva odstotka prek spleta.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button