Prehrana

Pekarna – tako se imenuje prva slovenska restavracija v New Yorku

Prvo slovensko restavracijo v New Yorku bodo slovesno odprli po pandemiji. Zgodba nastanku restavracije pa je zelo zanimiva.

Prva slovenska restavracija v New Yorku, imenovana Pekarna, je morala zaradi pandemije po le nekaj tednih delovanja skupaj z drugimi restavracijami zapreti svoja vrata. Lastnik Dean O’Neill napoveduje njeno slovesno odprtje takoj, ko se bo pandemija covida-19 umirila.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je namreč zaradi rasti okužb in smrti od ponedeljka naprej izdal ukaz za prekinitev strežbe v vseh zaprtih prostorih restavracij in barov po državi, kar bo trajalo do nadaljnjega. To velja tudi za Pekarno, ki jo je O’Neill odprl pred dvema tednoma.

“Odprtje v tem času ni mogoče. Ne moremo imeti veliko gostov, stroški so visoki, ampak veselimo se, da bo velika zabava do jutra oziroma do dveh zjutraj, dokler lahko imamo za zdaj odprto,” je dejal 47-letni O’Neill iz Avstralije, ki živi v New Yorku zadnjih 15 let.

Pred projektom restavracija Pekarna je bil zaposlen kot elektroinženir

Na steni Pekarne je nared steklenica penine iz Slovenije z zlatim prahom, ki jo nameravajo odpreti za veliko odprtje. Podaril mu jo je Rok Špenko, čigar družinsko podjetje izdeluje lesene zaboje za vino. Špenko mu je pomagal pri oblikovanju Pekarne, priskrbel les za tla in sedežne garniture ter poslal v ZDA.

O’Neill je bil zaposlen pri letalski družbi Quantas kot elektroinženir. V New Yorku je ustanovil podjetje The Technologist, ki še vedno deluje. Pozneje pa je na zgornjem vzhodnem delu Manhattna odprl restavracijo The Infirmary. Ta več ne deluje, saj je vso energijo in sredstva usmeril v projekt Pekarna.

“Ugotovil sem, da je posel to kar hočem delati. Res me veseli, da lahko dam nekomu funkcionalno zaposlitev, mu omogočim, da služi denar in dobi neodvisnost,” je dejal O’Neill.

V Slovenijo ga je leta 2003 pripeljal avstralsko-slovenski poslovnež Anthony Tomažin za pozneje nagrajeno obnovo Opera bara v Ljubljani.

V prestolnici je izpeljal še nekaj projektov, med drugim ureditev luksuznih stanovanj Versace ob Prešernovem trgu. Pred dvema dvema letoma je končal projekt na Slovenski cesti 6, kjer ima osem butičnih apartmajev Pekarna. Stanovanja je projektiral na prostoru 350 let stare pekarne.

V prostorih je pred 100 leti dejansko stala prava pekarna

Ko se je v New Yorku odločil za projekt svoje druge restavracije in si je ogledal prostore na zgornjem zahodnem delu Manhattna, je izvedel, da je bila tam pred 100 leti pekarna. “Vse je naenkrat dobilo smisel in nisem mogel reči ne. Name je Slovenija izjemno vplivala in začutil sem, da je bilo morda vnaprej določeno, da se to zgodi. Odločil sem se, da bo Pekarna priložnost, da pripeljemo slovensko hrano in kulturo v New York,” je dejal O’Neill, ki pravi, da je naravnost zaljubljen v Slovenijo.

Pekarna je 604 kvadratnih metrov velik prostor, ki je bil prej ločen na dve restavraciji hitre prehrane in pralnico. Gre za velik projekt tudi za newyorške razmere in tako velike restavracije v soseski doslej še ni bilo.

Pekarna ima v pritličju kjer je vhod z avenije Amsterdam dva velika prostora z dvema baroma, v kletnih prostorih so še trije prostori s svojimi bari. Ker je bila v tem delu zgradbe nekoč pralnica, je O’Neill enega od prostorov poimenoval “soba perilo”.

Spodaj je tudi odprti vrt poimenovan Zmajski most, v osrčju vsega pa je kuhinja, ki jo vodi mojster Kamal Hoyte. Kuhinja je povezana z vsemi prostori in strežejo lahko po 18 obrokov naenkrat. Kapaciteta Pekarne je 320 gostov, zaposlenih bo skupaj več kot 50 ljudi. Na voljo pa je devet stranišč, ki jih je O’Neill oblikoval sam in opremil tudi s fotografijami Slovenije. K sodelovanju je prepričal sodnico Master Chef Slovenija Almo Rekić, ki je zadolžena za posladke. S Hoytom pa sodeluje pri drugih jedilih.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button