Delo

Klasično nakupovanje v trgovinah ostaja priljubljeno

Klasična prodaja pomemben faktor za ohranjanje delovnih mest v lokalnem okolju.

Predbožično obdobje je za prodajalce najbolj prodajno močno obdobje v letu. Po izpadu prometa, ki je posledica epidemije covid-19, se področje klasične trgovine še bolj zanaša na prihajajoče tedne do božiča. V tržni raziskavi Inštituta za trg iz Linza je SES Spar European Shopping Centers dal raziskati odnos Avstrijk in Avstrijcev do klasične maloprodaje v trgovinah. Najpomembnejši rezultat: za veliko večino avstrijskega prebivalstva je klasična trgovina zelo pomembna. Negativni vpliv multinacionalnih spletnih nakupovalnih platform postaja vse bolj utrjen v zavesti prebivalstva. Spletne trgovine vplivajo na zmanjševanje števila delovnih mest v maloprodaji. Poleg tega pa nižajo kupno moč in prispevajo k negativnim spremembam v mestnih podobah.

Omenjena raziskava je zajela 1000 anketirancev, rezultati pa kažejo izreden pomen klasične maloprodaje. Kar 65 odstotkov vprašanih je prepričanih, da klasična maloprodaja predstavlja pomembnega delodajalca in davkoplačevalca. Čistoča, varnost, parkirna mesta, bogata ponudba različnih trgovin in navdih, predvsem pa osebni nasveti prodajalcev, so tisti dejavniki, ki jih avstrijski potrošniki še posebej cenijo.

Zavedanje o negativnih učinkih spletnega nakupovanja na osebno okolje je izredno

Štirje od petih Avstrijcev ocenjujejo posledice spletnega nakupovanja kot problematične, zlasti zaradi izgube delovnih mest in zmanjševanja kupne moči. 40 odstotkov anketiranih ima celo osebno izkušnjo, ki izhaja iz njihovega socialnega kroga, kjer so bili soočeni z izgubo zaposlitve zaradi slabljenja klasične in porasta spletne prodaje.

Kar štirje od petih anketirancev vidijo oslabitev klasične maloprodaje kot negativno posledico spletne prodaje. Pri tem slednja vpliva tudi na spremembe v prihodnji podobi mest in ulic.

Skoraj tri četrtine anketiranih se zaveda nižjih davčnih prihodkov velikih tujih spletnih platform v Avstriji. 90 odstotkov ocenjuje to kot problematično. Tudi slabi delovni pogoji in povečan transport paketov, ki škodi podnebju, so mnogim potrošnikom trn v peti.

Krizni časi krepijo zavest o solidarnosti

“Rezultati raziskave potrjujejo naše osebne izkušnje v naših nakupovalnih središčih,” pojasnjuje Marcus Wild, predsednik uprave SES Spar European Shopping Centers. “Tudi če je včasih naše gibanje zaradi koronakrize omejeno, se mnogi potrošniki zavedajo, da klasično nakupovanje ni povezano le z dobrimi nasveti in – še posebej v božičnem času – s prijetno nakupovalno izkušnjo, ampak so zagotovljena tudi delovna mesta, kupna moč v državi pa se zaradi tega krepi. Ta povezanost in solidarnost kot tudi zgodnji začetek božičnega nakupovanja v naših centrih so pozitivni signali, zaradi katerih smo kljub mnogim negotovostim lahko previdni optimisti. Približno 10 % vprašanih, ki jih je zajela študija, je povedalo, da so letos z božičnim nakupovanjem pričeli zgodaj, že septembra ali celo prej.“

 

 LŽ / IPPR
© SES/wildbild

Sorodni članki

Back to top button