Delo

11 trikov za uspešnejše delo od doma

V današnji družbi je delo od doma vse bolj zaželeno, velikokrat pa obstaja bojazen, da doma ne bomo tako produktivni kot v službeni pisarni. Z majhnimi triki je resnica prav nasprotna.

Sploh si ne moreš predstavljati, koliko dela lahko več opraviš od doma kot v službi. Že neverjetno je, koliko časa pri delu od doma privarčujemo s tem, da se vse »nepomembne« stvari zmenimo po e-mailu in zanje ne organiziramo sestanka, na katerem vsi prisotni le kimajo, v trenutku pa zgubimo pol ure ali celo uro časa. V pisarnah smo velikokrat priča tudi motečim zvokom sodelavcev, ki močno vplivajo na našo skoncentriranost – tega doma ni.
Seveda pa imamo na drugi strani doma veliko več dejavnikov, ki nas lahko zamotijo. Pri delu doma se kaj hitro zgodi, da si priklopimo dobro staro prijateljico televizijo. Ne počni tega in jo izklopi takoj. Raje se posveti delu, če boš upošteval naslednjih 11 nasvetov, boš v službi postal prava legenda, ki dela od doma.

Pred začetkom dela se sprehodi ali teči po soseski

Delo od doma je zelo primerno in priročno – v svoji pisarni si že v nekaj korakih. Vseeno pa si vzemi 15 minut za kratek sprehod ali tek pred pričetkom dela, saj boš tako dvignili svojo prekrvavitev in lažje zagnal svoje možgane. Tek in sprehod ne bosta zbudila le tvojega telesa, manjša bo tudi možnost, da boš zapadel na pota slabih razvad.

Na vsake 25 minut naredi odmor

Ena največjih prednosti dela od doma je, da nisi pod stalnim nadzorom in si svoj delavnik prilagodiš ritmu, ki ti najbolj ustreza. Pomodoro metoda – metoda, ki delavnik razdeli na 25-minutne odseke s kratkimi 3 do 5 minutnimi odmori – je popoln način, da si idealno sestaviš svoj dan po nalogah. Dokazano je, da metoda izboljša produktivnost. Njen učinek pa lahko preveriš na spletni strani Tomato-Timer.com, ki meri napredek.

Najdi svoj ultra dinamični ritem

Želiš doseči stanje najbolj dinamične produktivnosti ali »tok«, ki po mnenju številnih nevroznanstvenikov poskrbi, da si v trenutku bolj dovzeten za vse stvari in veliko bolj produktiven? Bodi pozoren na trenutke, ko se boš v dnevu počutili bolj produktiven. Možgani namreč krožijo v 90-minutnih ciklih izjemne učinkovitosti, ciklu v možganih se reče tudi ultra dinamični ritem. To je čas, ko se lahko veliko bolj poglobimo in osredotočimo zgolj na eno stvar. Začuti svoj ritem in padi vanj in tako boš postal pravi domači delavni dinamo.

Uporabi Gmailovo orodje za načrtovanje

Ena največjih težav dela od doma je občutek, da moraš vedno nekaj početi. Čeprav z delom pričneš zgodaj in se svoje delovne naloge za določen dan opraviš do štirih popoldan, se tudi po opravljenem delu ne moreš povsem odklopiti. Naredi se tudi, da z delom opraviš predčasno, a moraš čakati na določeno uro, da lahko pošlješ določeni email. Čakanje ni več potrebno, vse zahvale gredo Gmailu, ki ima v svojih nastavitvah možnost načrtovanega pošiljanja e-sporočil. Preprosto napiši mail in nato pritisni trikotnik ob gumbu »pošlji«. Nastavi točen čas in datum, ko mora e-sporočilo zapustiti tvoj poštni predal, sam pa se predaj užitkom računalniških iger.

Čas preživi s hišnim ljubljenčkom

Morda se na prvi pogled ideja zdi celo neproduktivna, ampak kratkotrajna igra s hišnim ljubljenčkom ti bo morda odločilno koristila pri prebijanju skozi naporni delovni dan od doma. Raziskava iz leta 2012, ki so jo opravili na Univerzi Virginia Commonwealth, je potrdila tezo, da so delavci, ki imajo ob sebi psa ali katerokoli drugo domačo žival, pod manjšim stresom in bolj uživajo v delu. Lastniki domačih živali so tudi manjkrat ogroženi z občutkom osamljenosti. Torej, če še nimaš kosmatega prijatelja, je morda ravno sedaj pravi čas, da enega pripelješ domov.

Investiraj v stoječo delovno mizo

Morda se ti zdi nesmiselno, da si doma in moraš ob delu stati in ne sedeti ali ležati. Kot ni primerno celodnevno sedenje v pisarni, ker te pri tem boli hrbet, je še manj primerno, da bi se doma zleknil na kavč in delal od tam, saj bi s tem svojo kreativnost v trenutku zmanjšal na najnižjo možno stopnjo. Kaj je potem odgovor? Manjša stoječa delovna miza ti omogoča, da jo postaviš na svojo delovno mizo in tako zamenjaš svoje delovno okolje ter s tem izboljšaš svoj fokus. Te male stoječe mize brez težav pristajajo na vsako delovno mizo in prisilila te bo, da nekaj časa delaš v stoječem položaju. Za delovne rezultate bo to zelo dobro.

Organiziraj se kot profesionalec

Eden od najbolj zanesljivih načinov za ohranitev vrhunske delovne obremenitve je digitalni seznam opravil. Ena izmed aplikacij, ki bi ti prišla prav je Day One. Dnevnik je zasnovan tako, da poenostavi tvoje misli, ideje in naloge na enem mestu, pri tem pa uporablja fotografije, videoposnetke, skice ali zvočne posnetke, da oživi vpise v dnevnik. Za skupinska dela predlagamo platformi Asana ali Trello, ki sta pravi »rešiteljici življenj«, ko je med projektom potrebno opraviti kar nekaj komunikacije.

Za delo uporabljaj drug brskalnik

Ob poplavi novic, ki jih prejemamo na svojem brskalniku in ob številnih obvestilih iz družbenih omrežij, se prav hitro zgodi, da če nas šef ne nadzira, da pristanemo prav na slednjih. Najlažja varovalka pred motečimi obvestili je, da si za delo organiziraš svoj spletni brskalnik in vse bližnjice ter zavihke prilagodiš izključno delu. S tem ukrepom boš čas v službi bolj učinkovito posvečal pomembnim zadevam.

Delovni prostor naj bo zelen

Številne znanstvene raziskave potrjujejo, da rastline na delovnem mestu povečajo produktivnost zaposlenih. Nasina raziskava o čistem zraku iz leta 1989 med drugim potrjuje to, da številne rastline med fotosintezo absorbirajo ogljikov dioksid in proizvajajo kisik, s tem pa zagotavljajo naraven način odstranjevanja organskega onesnaženega zraka. Med drugim pa rastline zagotavljajo tudi, da delovni prostor izgleda bolj razgiban. Vse primerne rastline za v pisarno si lahko ogledaš tukaj.

Občasno ugasni glasbo

Mišljenja o tem, ali je glasba med delom priporočljiva ali ne, so še vedno deljena. Splošno prepričanje je vseeno, da nas takrat, ko smo na eno stvar zelo skoncentrirani, glasba ovira in zmanjšuje kreativnost. To ne pomeni, da glasbe med delom ne poslušaj, le takrat, ko boš na nekaj zelo skoncentriran, za trenutek ugasni svojo playlisto in poslušaj svoj notranji glas.

Po kosilu pospravi za seboj

Ker se zaradi pomanjkanja časa po kosilu ne moremo odpraviti na sprehod ali tek, je zelo pomembno, da vsaj pospravimo za seboj. To bo postala pomembna rutina za delovni dan, kar ti bo prineslo nekaj dodatne energije za zadnje trenutke delovnega dne. Poleg tega pa so leta 2011 raziskovalci na Princetonu ugotovili, da nered močno vpliva na možgane in se tako ne moremo v celoti skoncentrirati na dane naloge.

Sorodni članki

Back to top button