Delo

Nacionalni teden prostovoljstva se prične že danes

V Sloveniji se danes začenja že 21. Nacionalni teden prostovoljstva, ki bo potekal do nedelje. Namen tedna je praznovanje prostovoljstva, zahvala prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam za njihovo delo in povabilo posameznikom, da spoznajo prostovoljske priložnosti, svoj čas pa namenijo tudi v dobro svoje skupnosti.

Kot so sporočili iz Slovenske filantropije, se v Sloveniji lahko pohvalimo, da znamo skupiti skupaj, ko je potrebno. Še posebej v vlogi prostovoljcev.

Po besedah izvršne direktorice Slovenske filantropije Tereze Novak so tudi izjemne razmere, kot smo jih živeli v preteklih treh mesecih, lažje premagljive, če se v pomoč ljudem in državnim ustanovam vključijo prostovoljci. Na ta način, tako Novakova, se lahko hitreje in učinkoviteje poskrbi za najranljivejše. Zato je pomembno, da država prostovoljstvo podpira in ceni.

“Prostovoljke in prostovoljci, povezani v nevladnih prostovoljskih organizacijah skrbijo za pestrost življenja v skupnosti, so velikokrat prvi, ki opozorijo na nepravilnosti v družbi, nudijo dodatno asistenco najranljivejšim prebivalcem, skrbijo za okolje, za široko mrežo športnih aktivnosti za vse generacije, za ohranjanje tradicije, za raznolikost kulturne ponudbe, vzpostavljajo nove povezave in iščejo alternativne rešitve in z vsem tem predstavljajo vezivo med ljudmi in varnost za vsakega, ki se znajde v stiski,” je dejala Novakova.

Dodala je še, da modra država oz. skupnost podpira prostovoljstvo na način zagotavljanja sredstev za delo prostovoljskih organizacij. Tudi za vzpodbujanje solidarnosti in medsebojnega povezovanja in za ustvarjanje razmer, ki omogočajo ljudem vseh generacij vključevanje v prostovoljstvo.

Prostovoljci bodo prejeli različne nazive

Danes bodo razglasili tudi prejemnike nazivov Junaki našega časa, Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen v javni upravi. Poleg tega pa še Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev ter Prostovoljstvu prijazno mesto 2020.

Na Veseli dan prostovoljstva v sredo pa bodo prostovoljci v več kot 40 krajih delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame. V njem bodo predstavljene številne zanimive zgodbe in izkušnje prostovoljcev, ki delujejo na različnih področjih.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button