Življenjski slog

Ali sorodne duše resnično ne obstajajo?

Obstaja ena oseba, s katero ti je namenjeno biti skupaj ali je takšno mišljenje zmotno?

Nasprotniki teorije o sorodnih dušah trdijo, da se človek skozi življenje konstantno spreminja. Za njih je ideja o tem, da obstaja zgolj en človek, ki ti je v življenju namenjen, preprosto smešna.

Romantične duše verjamejo, da na svetu, med vsemi milijardami ljudi, obstaja zgolj en sam človek, ki jim je resnično namenjen in en sam človek, s katerim lahko v popolnosti zaživijo svoje življenje.

 

Zakaj je takšno mišljenje ne zgolj zmotno, temveč tudi nevarno?

Ideja o sorodnih dušah je še vedno zelo aktualna, ljudje pa si jo razlagamo po svoje.

Psihologi trdijo, da so ljudje, ki zelo mladi najdejo partnerja, večinoma tisti, ki nimajo doma v pravem pomenu besede. To pomeni, da so verjetno bili s strani družine psihično, fizično ali v kakršni koli obliki zlorabljeni ali pa zgolj niso prejeli čustvene podpore in varnosti, ki omogoča človeku zdrav razvoj, v zgodnjih letih življenja. Prav ti ljudje pa so tudi tisti, ki poleg obrabnih mehanizmov iz otroštva prenašajo ideale na razmerja, ki ne morejo obstajati. Posledično so takšni ljudje največkrat nesrečni, ker srečo iščejo v okolici, namesto, da bi se zazrli vase.

Zgolj ljudje, ki se v popolnosti zavedajo svoje vrednosti, imajo zdravo (ne narcisoidno ali egocentrično) samozavest in samopodobo, lahko takšne odnose ustvarjajo tudi z drugimi. Vemo pa, da imamo v resničnem življenju vsi ljudje izkušnjo ali dve, ki nam je izoblikovala zdrave ali pa manj zdrave obrambne mehanizme. Psihologi trdijo, da je za vse ljudi najboljše, da naprej zgradimo sebe kot osebnost, šele nato naj iščemo partnerja. V čem je pravzaprav smisel?

 

V življenju obstaja več verzij tebe.

Ljudje imamo različna pojmovanja, kaj ljubezen sploh je, vsi pa si želimo, da bi imeli tisto posebno in edinstveno.

Skozi življenje se spreminjamo in rastemo, skozi izkušnje pridobivamo znanja, postajamo bolj modri. Čez čas se torej zavedamo stvari, ki se jih morda pred letom dni ne bi. Iz vidika razvoja osebnosti je teorija o obstoju zgolj ene osebe v življenju banalna. Skozi različne stopnje privlačimo različne ljudi, s spreminjanjem interesov in s spreminjanjem naših moralnih načel privlačimo drugačne vrste značajev in oseb.

 

Teorija o sorodnih dušah je sporna tudi zato, ker nam govori, da sami sebi nismo dovolj.

Govori, da potrebujemo žensko ali moškega, ki nas bo izpopolnil in nas naredil srečne, to dejstvo pa psihologi označujejo za najbolj destruktivno, saj je sreča pojem in čustvo, ki ne bi smelo biti odvisno od zunanjih okoliščin in drugih ljudi, temveč bi moralo izvirati iz nas samih.

 

Lahko verjameš v sorodne duše.

Osebi, ki nista v popolnosti razviti in sami sebe ne poznata, sta lahko drug za drugega prej nevarna, kot karkoli drugega.

Lahko verjameš, da obstaja človek, ki je najboljši približek tistemu, kar si ta trenutek. A tu gre bolj za zdravo mero racionalnosti. Za vidik gledanja onkraj sebe in znotraj sebe. Ljudje največkrat s prstom kažemo na druge, namesto, da bi se zazrli vase in ugotovili, da imamo tudi morda sami kakšne obrambne mehanizme, ki nam ne služijo več.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NRA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button