Življenjski slog

6 slabih načinov ravnanja z denarjem, ki se jih moraš znebiti

Ravnanje z denarjem je spretnost, ki je ne učijo v navadnih šolah (temu namenjene fakultete ne štejejo). Je pa nekaj, s čimer se moramo spopasti takoj, ko vstopimo v svet odraslih. Zato preveri nekaj načinov, kako lahko izboljšaš svojo finančno situacijo.

Če ti je všeč ali ne, denar je ena od osnovnih življenjskih potrebščin, hkrati pa je tudi ena od najtežjih stvari, s katero je treba upravljati. Še prehitro se zgodi, da se ljudje zaradi slabih denarnih navad znajdejo v finančnih težavah. Če se želiš rešiti iz kroga dolgov ali finančne nestabilnosti, je pomembno, da prepoznaš in spremeniš določene slabe navade ravanja z denarjem. Tukaj je 6 navad, ki jih moraš takoj odpraviti, če želiš prenehati z zapravljanjem in začeti z varčevanjem.

1. Več kupiš, več prihraniš – ali pač?

Previdno z napisi “Kupi dva, in dobiš tretjega brezplačno«, saj gre za past. Kadar koli vidiš razprodaje ali popuste, ki te spodbujajo k večji porabi ali dodatnemu nakupu, da bi prihranil denar, je to skoraj vedno napačna odločitev. V večini primerov na koncu porabiš dodaten denar za nakup predmetov, ki jih sploh nisi potreboval ali želel.

“Več kupiš, več prihraniš” taktika ni vedno najbolj učinkovita, zato se bolj splača preveriti, kaj dejansko potrebuješ in tisto kupiti znižano, če obstaja priložnost.

2. Zamujanje s stroški

Zamudnine se lahko hitro kopičijo, izogneš pa se jim preprosto tako, da si le bolj pozoren na to, kdaj moraš plačati svoje račune. To je še bolj neprijetno, ko se zavedaš, da se lahko denar, ki ga prihraniš zaradi smešno nizkih obrestnih mer, izniči z eno zamudnino, če ne plačaš pravočasno.

3. Prevelika popustljivost

Lahko si zvesta oseba, če je tvoja zvestoba cenjena ali nagrajena. Če pa se trudiš do onemoglosti za nadrejenega ali podjetje, ki te ne ceni ali pa premalo plačuje, je morda čas, da si poiščeš novo službo. Tudi, če imaš prijatelje ali družinske člane, ki te na tak ali drugačen način finančno izkoriščajo, boš morda moral postaviti meje, kjer jih prej ni bilo.

štipendije, študij, štipendist, študente, zakon, vračilo,
Lojalnost je odlična vrlina, vendar če v zameno ne dobiš enakega odnosa, je zate finančno breme večje, ko ostajaš v službi, ki te ne plača primerno za trdo delo.

4. “Šparanje” v napačno smer

Večina ljudi prihrani denar nazaj. Kako? Namesto da varčujejo, kar jim ostane po porabi, bi morali porabiti, kar jim ostane po varčevanju. Varčevanje naj bo najpomembnejša prednostna naloga, nato pa določi svoj finančni načrt na podlagi tega, kar ostane.

5. Finančno načrtovanje

Osebni finančni načrt je preprosto orodje, ki ti lahko pomaga bolje razumeti tvoje nakupovalne navade in sprejemati bolj premišljene odločitve o ravnanju z denarjem. Z načrtom lahko spremljaš stroške gospodinjstva, račune in plačila. Vodenje proračuna ti lahko sčasoma pomaga tudi pri ugotavljanju šibkih točk v tvojih finančnih navadah in iskanju idej za njihovo okrepitev.

Dober finančni načrt ti bo pomagal pri spopadih s številnimi finančnimi izzivi. Tudi, če bo kdaj zaškripalo, boš imel vse pod nadzorom.

6. Brez rezerv

Ena najslabših denarnih navad je, da nimaš sklada za nujne primere. V nujnih primerih gre za popravilo avtomobila, nepričakovano velik strošek ali izgubo službe. Če nimaš prihrankov za kritje teh stroškov, lahko izničijo ves tvoj napredek in te pahnejo v dolgove.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button