Življenjski slog

Prekomerna telesna teža – psi so ogledalo lastnikov

Pri ljudeh s prekomerno telesno težo obstaja večja verjetnost, da bodo tudi njihovi psi imeli prekomerno telesno težo. Deloma zato, ker bodo ti štirinožci verjetno deležni več posladkov.

Študija raziskovalcev na univerzi v Koebenhavnu na Danskem pritrjuje tudi sicer precej razširjenemu prepričanju, da so psi podobni svojim lastnikom. Ugotovili so, da ima dvakrat več psov, ki imajo prekomerno telesno težo ali so debeli, lastnike, ki se tudi sami spopadajo s prekomerno telesno težo, kot pa lastnike, ki teh težav nimajo. Študija, objavljena v strokovni reviji Preventive Veterinary Medicine, je zajela 268 psov. Med katerimi jih je imelo 20 odstotkov prekomerno telesno težo.

Prekomerna telesna teža in debelost sta tudi težavi pasjega sveta.

Rezultati najverjetneje izvirajo iz tega, da lastniki s povprečno telesno težo priboljške uporabljajo kot orodje za učenje psov, medtem ko tisti, ki sodijo med obilnejše, priboljške štirinožcem delijo med “prijateljskim druženjem”. Gre za na primer skupno posedanje na kavču, ko lastnik s psom deli zadnje ugrize svojega sendviča ali piškota.

Raziskovalci z univerze v Koebenhavnu so ugotovili tudi, da kastracija potroji možnost, da bodo psi pretežki ali debeli. Težje namreč regulirajo apetit in nimajo več velike potrebe po gibanju.

Podobno potrjuje tudi raziskava iz 2016

Že leta 2016 objavljena mednarodna raziskava je pokazala, da je v razvitih državah psov s prekomerno telesno težo med 34 in 59 odstotkov. S tem se psom skrajšuje življenjska doba, so tudi manj mobilni ali pa zbolijo za sladkorno oz. srčno-žilnimi boleznimi – podobno kot ljudje. V povprečju psi s prekomerno telesno težo živijo 1,3 leta manj kot psi na omejevalni dieti.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button