Življenjski slog

Kako lahko kljub samoizolaciji veliko noč preživiš z družino?

Letos bomo veliko noč praznovali v okoliščinah, ki jih ni nihče predvideval. Čeprav zaradi karantene ne boste fizično skupaj, pa ne pusti, da te to odreže od družine. Praznike lahko preživite skupaj, in sicer s pomočjo tehnologije.

Velika noč je eden izmed največjih praznikov, ki ga tradicionalno preživljamo z družino. Toda velik praznik je že praktično tukaj, mi smo pa zaprti v hiše. Nekateri sami, drugi s partnerjem, tretji s starši ali razširjeno družino. Ne glede na to, kakšna je tvoja situacija, jo lahko izkoristiš in kljub vsemu praznike preživiš v družbi svojih bližnjih.

Vedno lahko najdeš vsaj en način

V zadnjih nekaj tednih si zagotovo preizkusil en ali več načinov, kako se lahko s prijatelji ali družino slišite preko videoklica. Za pogovor s starši ali starimi starši, ki niso vešči s tehnologijo, pa boste morali biti malo iznajdljivi. Za videoklic imate ogromno možnosti, ker se sam verjetno bolje spoznaš na tehnologijo, lahko poiščeš najlažjo pot. Nekaj aplikacij zahteva registracijo, Messenger, Zoom, Skype, Discord in podobno. Če ste vsi vešči s socialnimi omrežji in imate račune, je to zagotovo najlažja pot. Obstajajo pa tudi možnosti, ki bodo od (starih) staršev zahtevale samo nekaj klikov, kot je npr. Jitsi Meet ali y99.

Videoklici lahko potekajo s pomočjo telefona, (stare) starše lahko najprej tudi pokličeš (samo zvočno) in jim podaš navodila, kako ga lahko usposobijo. Če te možnosti zaradi starih mobilnih telefonov ali česa podobnega ni, pa boste klepetali samo zvočno, najpomembneje je, da se slišite in skupaj preživite nekaj časa.

samoizolacija, karantena, korona virus, koronavirus, družina, prazniki, praznik, krščanski praznik, preživljanje časa z družino, klic, klici, videoklic, videoklici, messenger, facebook, viber, skype, zoom, discord, samoizolacija in družina, kako preživljati čas skupaj v karanteni, covid-19, sorodniki, prijateljici, družinski praznik, socialna omrežja, stari starši, starši, tehnologija, zajtrk, velikonočni zajtrk, velikonočna jajca, barvanje jajc, molitev, maša, cerkveni obred, cerkev, recepti, velikonočni recepti, velikonočni kruh, potica
Tudi skupno barvanje jajc lahko poteka preko videoklica.

Skupni zajtrk, molitev, deljenje receptov, pošiljanje razglednic …

Tudi preko (video)klica lahko skupaj zajtrkujete, potrebno je le, da dogovorite za skupno uro in se pokličete. Lahko se dogovorite, da si boste izmenjali recepte za velikonočne potice in mogoče preko (video)klica celo skupaj pekli. Morda ste navajeni, da greste vsako leto skupaj v cerkev. Letos pa lahko cerkveni obred gledate skupaj preko televizije. Praktično vsako tradicijo si lahko prilagodite na takšen način, da se ne vidite in si ogrožate zdravja.

Prav tako si lahko še vedno pošljete razglednice in kakšna darilca. Pazite le, da je na prvem mestu varnost in si ob morebitnem tveganju zdravja voščilnice raje pokažite le preko prej omenjenih tehnologij. Ne glede na to, kako se boste znašli, pa ne pozabite namena praznikov: da ste skupaj, šteje tudi virtualno! Kljub okoliščinam je lahko velika noč prijetna in v krogu družine.

 

Mojca KUPČIČ
Pixabay

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button