Tehnologija

Bi zaupal samovozečemu turističnemu vozilu?

Samovozeča vozila bodo močno spremenila tudi turizem.

V prihodnosti bomo na cestah srečali samovozeča vozila, ki bodo močno spremenila prometno infrastrukturo, uporabljali pa jih ne bomo le v osebne namene, ampak tudi za razvoj mestnega turizma.

Scott A. Cohen iz Univerze v Surreyu in Debbie Hopkins iz Oxforda sta združila moči in napisala članek o vozilih brez voznika in njihovem vplivu na urbani turizem. Te zanima kaj sta ugotovila?

 

1. Taksiji brez voznikov.

Taksisti so tisti, ki jim turizem prinese največ prihodka. Ko se bodo začeli pojavljati taksiji brez voznikov, jih lahko veliko pristane na cesti. Za potnike pa bi to pomenilo varnejšo vožnjo, saj naj bi človeški faktor pripomogel k nesrečam v prometu.

 

2. Ciljno naravnani ogledi.

Si predstavljaš, da bi te vozilo odpeljalo na ogled mesta po tvojem okusu? Glede na anketo, ki bi jo uporabnik rešil pred ogledom, bi lahko vozilo samo ustvarilo ogled le zanj.

 

3. Daljši ogledi.

Vozila brez voznika bi lahko poskrbela za oglede po meri.

Ogledi bi se lahko na željo turistov podaljšali, zajeli bi lahko tudi okolico in postali tematsko naravnani. V vozilu, recimo v avtobusu, bi bilo veliko zanimivih aktivnosti za obiskovalce, kar pa nas pripelje do …

 

4. Potujoče hotelske sobe.

Medtem, ko te vozilo vozi so naslednje destinacije bi lahko brez težav zadremal ali celo zaspal. Če lahko spimo na letalih, zakaj tega ne bi mogli početi v vozilih na zemlji?

 

5. Potujoče razvedrilo.

Lahko bi si ogledal serijo, film ali pa preizkusil novo VR konzolo, tako za ogled lokacije in njenih znamenitosti, kot le za zabavo.

 

6. Noč ima svojo moč.

Obstaja pa tudi drug vidik samovozečih vozil. Nočne vožnje čez planjave bi lahko postale zanimiv kraj za različne sestanke, kriminalna dejanja, kotički za ljubimce in druge nekonvencionalne namene.

 

7. Potujoči partiji.

Ogledi mest kot jih poznamo danes, bi se močno spremenili.

Si predstavljaš tovornjak, ki se vozi skozi noč, v njem pa divja najboljša žurka leta? Organizatorji bi imeli več nadzora nad takim prostorom, lažje bi zagotovili varovanje, čiščenje in podobno. Po poti bi seveda lahko pobrali in odlagali ljudi.

 

8. Restavracije in bari.

Zagotovo si že slišal za večerjo v zraku. No, če lahko uživamo v razgledu iz višine, bi pa v prihodnje lahko uživali tudi v razgledu na okolico, ki beži mimo okna.

 

9. Nič več težav s parkiranjem.

In seveda, zmanjšale bi se težave s parkiranjem. Če bi se turisti vozili s samovozečimi avtomobili, ne bi potrebovali iskati nerodnih in dragih parkirnih prostorov.

Sliši se kar kul, kajne? Ampak seveda se moramo vprašati ali je vse skupaj sploh smiselno in uresničljivo. Vse, kar sta avtorja navedla v članku, že počnemo na vlakih in letalih. Bi ljudi resnično zanimal še en podoben način potovanja?

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button