Tehnologija

Tudi Nikon v »brezzrcalno vojno«

Japonski koncern Nikon je predstavil svoja nova dva digitalna fotoaparata. Gre za brezzrcalna fotoaparata s senzorjem polnega formata, ki po zagotovilih podjetja zagotavljata višjo kakovost slike in samega slikovnega zapisa.

Nikon, ki je leta 1959 predstavil svoj prvi zrcalnorefleksni fotoaparat, zdaj iz ohišja fotografskega aparata odstranjuje zrcalo. »V preteklih desetletjih se je tehnološki razvoj zelo pospešil in zrcalo ter zasnova Nikonovega bajoneta sta pokazala svoje omenitve, ki jih Nikon z novim sistemom povsem umika ter omogoča bistveno boljšo uporabniško izkušnjo,« je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil tehnični predstavnik v Nikonovi ljubljanski pisarni Andrej Korenč.

Nikon je tako predstavil novo generacijo fotoaparatov z izmenljivimi objektivi polnega formata, s katero uvaja tudi nov bajonet oz. nastavek, na katerega se namesti fotografski objektiv. »Nikonov brezzrcalni sistem temelji na večjem premeru bajoneta za objektiv, s katerim je mogoče ujeti več svetlobe. Več svetlobe pomeni več podrobnosti, več globine in več barv,« pravijo pri Nikonu.

»Sam sem prehod na brezzrcalne fotoaparate naredil pred štirimi leti, takrat je bil ravno mejnik, ko je tudi samodejno ostrenje (autofocus) začelo delovati podobno hitro kot pri DSLR. Nikonu ni ostalo drugega kot, da se pridruži brezzrcalni vojni, saj se je prodaja Sonyu in Fujiju strmo povečala,« je za Dostop.si povedal Rok Breznik, lastnik fotografskega studia Foto Factory in nekdaj tudi fotograf portala Dostop.si.

Rok Breznik je že pred štirimi leti prešel na uporabo brezzrcalnih fotoaparatov.

Nova fotoaparata, poimenovana Z 7 in Z 6, sta manjša in lažja od obstoječih fotoaparatov, omogočata hitrejše zaporedje fotografij, ponujata boljšo platformo za video in sta neslišna, je naštel Korenč.

Na videz sta enaka in imata podobne lastnosti. Razlika je med drugim v tem, da ima model Z 6 24,5 milijona efektivnih slikovnih točk, model Z 7 pa 45,7 milijona. Prvi model prihaja na slovenski trg konec novembra, drugi že dva meseca prej.

Hkrati z novima fotoaparatoma in uvedbo novega bajoneta je Nikon predstavil tudi prve tri objektive, ki ustrezajo širini novega bajoneta, ter adapter, s katerim je mogoče obstoječe objektive uporabljati na novem sistemu.

Rok Breznik, lastnik fotografskega studi Foto Factory in dolgoletni fotograf portala Dostop.si je podal strokovni komentar o brezzrcalnih fotoaparatih.

»Prihaja višja kakovost slike in samega slikovnega zapisa kot takega,« je povzel Korenč. Novi fotoaparati so zelo sodobni in nagovarjajo zelo široko množico tehnološko zelo zahtevnih uporabnikov, je dodal. Pri Nikonu so prepričani, da kupcev ne bodo našli le med profesionalnimi fotografi, pač pa bodo ustrezali zelo široki publiki in fotografskim navdušencem.

»Sam najraje počakam na teste, ki bodo res pokazali kako se obnese v praksi. Prve serije imajo po navadi pomanjkljivosti, ki se pokažejo komaj v praktični uporabi aparata. »Canonaši« brez skrbi, tudi Canon ima v načrtu nov fotoaparat, ki bo kmalu konkurenca Nikonovi Z seriji,« pravi Breznik, ki ima za seboj dolgoletne izkušnje uporabe brezzrcalnih fotoaparatov.

»Moja trenutno izbira top brezzcalnih aparatov je Sony a7 Mark III – Fuji X-H1 za foto in video, nato Panasonic GH5 za video ter FujiFilm Xt2 za fotografijo,« zaključuje Breznik.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si, STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir), Foto Factory

Sorodni članki

Back to top button