TehnologijaZnanost

Nov nanosatelit TRISAT-S iz FERI bo v vesolje poletel jeseni 2022

Nov nanosatelit TRISAT-S, ki so ga zasnovali raziskovalci Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM v sodelovanju s slovenskim podjetjem SkyLabs, je bil izbran kot tovor za brezplačen polet v vesolje na novi nosilni raketi Spectrum nemškega proizvajalca Isar Aerospace Technologies GmbH.

Strokovna komisija nemške vesoljske agencije pri DLR je ocenila predlog misije TRISAT-S in ga iz večje skupine predlogov izbrala za brezplačen polet v nizko zemljino orbito. Ob tem Nemška vesoljska agencija pri DLR čestita Univerzi v Mariboru in slovenskemu podjetju SkyLabs za osvojitev brezplačnega poleta.

»Primarni cilj misije satelita TRISAT-S je tehnološka demonstracija varne radijske povezave med vesoljskim segmentom nanosatelitov in zemeljsko postajo. Tehnološka demonstracija varne povezave temelji na najsodobnejši različici programsko definiranega širokopasovnega radijskega modula NANOlink podjetja SkyLabs,« je povedal dr. Iztok Kramberger, vodja projekta.

Zraven že omenjenega komunikacijskega modula bo na satelitu TRISAT-S nameščen še računalnik nanoOBC, prav tako podjetja SkyLabs, ki bo poskrbel za rokovanje s podatki na krovu satelita. Tako komunikacijski modul NANOlink kot krovni računalnik NANOobc že skrbita za komunikacijo in rokovanje s podatki na več satelitih znanstvene satelitske konstelacije Hermes, kot tudi na satelitih komercialnih konstelacij nemško italijanskega podjetja OHB in španskega podjetja Elecnor Deimos.

Kot je pojasnil dr. Tomaž Rotovnik, direktor podjetja SkyLabs, bo podjetje v sklopu predstavljene aktivnosti za zagotavljanje varnosti radijske komunikacije brezplačno nadgradilo programsko opremo zemeljske postaje, ki je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. »Fakulteta bo z nadgradnjo pridobila sposobnost rokovanja z varnostnimi ključi ter posodobljen oblačni vmesnik, ki zagotavlja celovitost varne komunikacije satelitom preko zemeljskega segmenta vse do končnega uporabnika. Posledično bo fakulteta dodatno povečala edinstvenost tovrstnega zemeljskega segmenta v tem delu Evrope,« dodaja dr. Kramberger. Ob uporabi zemeljske postaje na fakulteti se bo v sklopu misije TRISAT-S testirala tudi združljivost z omrežjem zemeljskih postaj KSATlite norveškega podjetja Kongsberg Satellite Services, ki s svojimi zemeljskimi postajami po vsem svetu zagotavlja več kot 45000 komunikacijskih preletov na mesec. Podjetje SkyLabs je že izvedlo teste združljivosti z omrežjem KSATlite na Zemlji, tokrat pa so testi načrtovani še kot tehnološka demonstracija v orbiti.

TRISAT-S bo iz Norveške poletel prihodnjo jesen

Satelit TRISAT-S, katerega primerni izvajalec je Univerza v Mariboru, njegovo izgradnjo pa financira podjetje SkyLabs, bo v vesolje poletel iz izstrelitvene platforme na Norveškem predvidoma v tretji četrtini naslednjega leta 2022 v eliptično nizko Zemljino orbito z daljno točko pri 350 km, bližnjo točko pri 250 km in inklinacijo 96.57°. Zaradi izjemno nizke Zemljine orbite bo misija trajala okvirno en mesec, potem pa bo satelit TRISAT-S popolnoma izgorel, kar je skladno z ekološko ozaveščenostjo smetenja vesolja.

S podporo zemeljske postaje na fakulteti in omrežjem zemeljskih postaj KSATlite bo v času misije s satelitom TRISAT-S izvedena tehnološka demonstracija nove slovenske prebojne tehnologije za vesoljske aplikacije kot najsodobnejše varne komunikacije z najvišjo stopnjo varnosti kot edinstven dosežek na področju nanosatelitov z najvišjo stopnjo miniaturizacije v svetovnem merilu. S tem bomo svetovni javnosti ponovno prikazali, kaj zmoreta slovensko visokotehnološko znanje in slovenska vesoljska tehnologija.

FERI
FERI

Sorodni članki

Back to top button